Judit
2 °C
7 °C

Döntő szerep jutott az MVM-botrányban egy vezetőnek, akit korábban nokiás dobozzal hoztak hírbe

2018.09.27. 11:46 Módosítva: 2018-09-27 12:32:22

Megakadályozhatta volna a gyanús informatikai beszerzést az MVM egyik igazgatója, Lazarovits Márk, akit korábban azzal hozott hírbe a BKV vezérigazgatója: ő adta át a pénzzel teli nokiás dobozt Hagyó Miklósnak – írja a 24.hu.

Az MVM furcsa svájci cégének közel ötmilliárdos informatikai beszerzésével és az annak nyomán kibontakozó könyvvizsgálói botránnyal az Index már több cikkben is foglalkozott. Az ügy - amelyben a legfrissebb információk szerint belső vizsgálat is indult - lényege, hogy a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég nem írta alá az állami vállalat mérlegét, így az MVM hirtelen könyvvizsgálóváltásra kényszerült. A cégpapírok tanúsága szerint a BDO Magyarországnak lényegében két hét alatt sikerült megvizsgálnia az állami cég könyveit és hitelesíteni azokat. A nézeteltérést az 4,88 milliárd forintos informatikai beszerzés okozhatta, amelyet az MVM svájci leánycége intézett, és amiről az ügyet ismerő források szerint a cégen belül is "mindenki tudta, hogy büdös".

A 24 most arról ír, a kétes ügyben kulcsszerepe volt az MVM informatikai vezetésének, ők ugyanis blokkolhatták volna a gyanús Központi Termelés Monitoring-projektet. Az MVM-en belül létezik egy Csoportszintű Megállapodás nevű dokumentum, amely arról rendelkezik, hogy informatikai munkát csak az MVM Informatika és az MVM Net Zrt. végezhet a cégcsoport számára. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját mindig ugyanaz a személy töltötte be.

Ő Lazarovits Márk volt, a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak. Balogh a vallomását később visszavonta, az Átlátszó cikke szerint azonban Lazarovitsot a vallomás és a vallomás visszavonása között eltelt két és fél évben ki sem hallgatták.

A lap szerint Lazarovits a Csoportszintű Megállapodásra hivatkozva blokkolhatta volna a különös szerződés megkötését, de ez nem történt meg, ehelyett az MVM Informatika azt jelezte az MVM vezérkarának, hogy nem képes megvalósítani a Központi Termelés Monitoring-projektet. Mindazonáltal a svájci MVM-cég által megvalósított rendszer sem működik, és valójában az MVM-nek szüksége sem volt rá: egyrészt az uniós szabályozás értelemben nem üzemeltethet ilyet, másrészt a szintén MVM-leányvállalat Mavirnak már van egy hasonló, tudásában szinte azonos rendszere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?