Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rájár a rúd a Ryanairre: komoly figyelmeztetést kaptak az EU-tól

2018.09.27. 09:35

Az Európai Bizottság szerdán arra szólította fel a Ryanairt, hogy tartsa be az uniós szabályozást, és dolgozóival azokban az országokban kössön munkavállalói szerződést, ahol élnek – írja az Euractiv alapján a 24.hu. Jelenleg ugyanis a légitársaság a munkavállalói jelentős részét papíron Írországban foglalkoztatja, ahol a repülőgépeit is regisztrálta.

A szakszervezetek szerint a jelenlegi gyakorlat kényelmetlen a munkavállalóknak, és megfosztja őket a helyi társadalombiztosítási szolgáltatások igénybevételétől. A légitársaság egyébként csak tavaly december óta ismeri el a szakszervezeteket.

O'Leary szerint a figyelmeztetés irreleváns, a Ryanair ugyanis már felajánlotta a szakszervezeteknek a munkavállalói szerződések lakóhely szerinti megkötését. Csakhogy a belgiumi CNE szakszervezet szerint az ajánlat 2020 márciusától lépnek érvénybe, és a változás csak a dolgozók mintegy felét érintené.

A Ryanair dolgozói közben idei sokadik sztrájkjukra készülnek pénteken, emiatt 190 járatot töröltek. A cég ezzel kapcsolatban közölte, hogy versenyellenes magatartás miatt panaszt tesz az Európai Bizottságnál. Azt kifogásolják, hogy konkurens légitársaságok szakszervezeti tagjai adtak tanácsokat a sztrájk szervezéséhez a Ryanair dolgozóinak, akiknek ebben még nincs tapasztalatuk.

A Ryanair közben Magyarországon is kellemetlen helyzetbe került a napokban, a Wizz Airrel együtt ugyanis a fővárosi kormányhivatal megbírságolta az utasfelvétellel kapcsolatos mulasztások miatt.