Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brexit miatt hanyatlik a brit autógyártás

2018.09.28. 10:50

Nagy-Britanniában csaknem 13 százalékkal csökkent az autógyártás augusztusban. Már a harmadik egymást követő hónapban mértek visszaesést – írja az MTI. 

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, a múlt hónapban 89 254 autó készült Nagy-Britanniában, ami 12,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az SMMT ezt részben a modellváltoztatásokkal, illetve azzal magyarázta, hogy a gyártók készülnek megfelelni az új és szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Az autógyártás visszaesésének további oka a Brexit miatti bizonytalanság.

A Nagy-Britanniában gyártott minden öt autóból négy exportra kerül. Augusztusban a hazai eladásra szánt autókból a termelés mintegy 40 százalékkal csökkent, míg a kivitelre szánt autókból 4 százalékkal készült kevesebb az egy évvel korábbinál. Nyár eleji hír, hogy a brit autóipari befektetések is 50 százalékkal visszaestek az előző év azonos időszakához képest, az elemzők ezt is a brexit-várakozásokkal magyarázták. Az Airbus mellett a BMW kapcsán is felmerült az elmúlt hónapokban, hogy az EU-ból való távozás miatt teljesen elhagyhatják az országot több tízezer munkahelyet megszüntetve, de a BMW végül úgy határozott, marad. Azt azért bejelentették, hogy egy megállapodás nélküli brexit esetén több hetes leállás várható.