László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Jávor Benedek: 1000 milliárdtól is eleshet Magyarország

2018.10.01. 16:04

Még nagyobb lehet a baj az uniós forrásokkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt, mint azt eddig tudni lehetett, ezt írja blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Azt írja:

Brüsszelben is rájöttek ugyanis, hogy ebben politikai alapon, pofára osztják a pénzeket.  Nem vészes, 2020-ig csupán 1200 milliárd forint kifizetése forog kockán.

A politikus a G7.hu portálon a múlt héten megjelent cikkére reagált, amelyben azt írták, hogy egy nem nyilvános kormányzati jelentés szerint a legrosszabb esetben több százmilliárd forint körüli uniós támogatást is bukhat Magyarország a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt. A portál cikke szerint leginkább a közlekedésfejlesztési (IKOP) és a környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) pályázatai lehetnek veszélyben, amelyektől idén 600 milliárd, jövőre pedig 650 milliárd forint forrást vonhatnak el. 

Jávor viszont azt írja a blogjában, több forrásból megerősített információi alapján még egy programnál talált komoly gondokat az EB: a területfejlesztési opratív programnál, vagyis TOP-nál. A Bizottság fő gondja a TOP döntéshozalati rendszerével van, vagyis azzal, hogy mi alapján osztja ki a területfejlesztési forrásokat a magyar fél. Ahogy írja: 

Kormányzati forrásom állítása szerint a fő kifogást azzal kapcsolatban emelték az EB részéről, hogy a TOP döntéshozatalban kulcsszerepet játszó megyei közgyűlések döntéseinek szakmai indokolhatósága és ellenőrizhetősége erősen kétséges, a magyar irányító hatóság nem gyakorol érdemi felügyeletet. Nincs világos kritériumrendszer, sem pedig indoklás, hogy egyes települések miért élveznek előnyt másokhoz képest, egyes projektek miért kapnak támogatást, másokat pedig miért utasítanak el. Egyszerűen hiányzik a döntéshozatalból a világos szakmai kritériumrendszer. Magyarra fordítva az EU-s bürokrácia diplomatikus megfogalmazásait: a pénzeket pofára osztják, vélhetőleg döntően politikai alapon.

A képviselő azt írja, forrásai szerint a vizsgálat már végső szakaszát futja, a Bizottság a magyar véleményeket is feldolgozó végleges auditjelentést is elküldte már a magyar kormánynak, amire a kormány válaszolt, jelenleg a magyar válasz végső értékelése zajlik Brüsszelben. Döntés viszont az év végéig nem várható, addig pedig állnak a kifizetések, vagyis az EU nem utal pénzt erre a programra.

Ez még nagyobb problémát okozhat, mint a KEHOP és az IKOP pénzek visszatartása, míg ugyanis ezeknél a programoknál százmilliárdoktól eshet el Magyarország, a TOP programból visszatartott pénz eléri az 1000 milliárdos nagyságrendet is. Ez a kiesés pedig komoly cash-flow problémákat okozhat az államháztartásnak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?