Natália
1 °C
7 °C

Jön a női kvóta a kaliforniai cégekben

2018.10.01. 12:22

2019-től nem lehet olyan, tőzsdén jegyzett cég Kaliforniában, amelynek nincsenek nők az igazgatóságában -írja a CNN. Egy vasárnap érvénybe lépett törvény szerint 2019-től legalább egy nőnek be kell ülnie az ilyen cégek vezető testületébe, 2021-től pedig egy ötfős igazgatóságban legalább kettő, hatfősnél nagyobban pedig legalább három nőnek is lennie kell. A tervezet értelmében azok a cégek, amik nem tartják be a nemi kvótát, pénzbüntetést kapnának.

Ez az első ilyen törvény az Egyesült Államokban, ezt a múlt hónapban fogadta el az állam törvényhozása. A törvényt azzal indokolták a hagyományosan liberális állam képviselői és szenátorai, hogy bár a háztartásokban a vásárlással kapcsolatos döntések 70 százalékát a nők hozzák meg, a vállalatok döntéseibe alig van beleszólásuk. 

Kalifornia progresszív imázsa ellenére a női egyenlőség szempontjából nem jár az átlag előtt, sőt: a törvény által szabályozni kívánt területen éppen hogy le van maradva. Míg az USA-ban átlagban 1,75 nő jut egy céges igazgatóságra, addig Kaliforniában csak 1,65. 

A javaslat kapcsán fellángoltak az ilyenkor megszokott viták, az üzleti lobbisták felsorakoztak az ellenoldalon amellett érvelve, hogy a kvóta bevezetése miatt tehetségesebb férfiak szorulhatnak ki pozíciókból. Az is felmerült, hogy a szabály visszatarthat cégeket a tőzsdére lépéstől. De olyan kritikusai is vannak a törvénynek, akik szerint éppen hogy nem elég szigorú a hasonló európai törvényekhez képest, amelyek az ugazgtaóságok méretétől függetlenül határozzák meg, hogy hány nőnek kell a cégvezetésben lennie. Norvégiában például az igazgatósági tagok 40 százaléka kell, hogy nő legyen, amit az öt fős igazgatóságok esetén teljesítene a kaliforniai törvény, a nagyobb testületeknél viszont már nem feltétlenül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?