Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump átírta az USA egyik legfontosabb egyezményét

2018.10.01. 09:07

Donald Trumpnak sikerült beteljesítenie egy újabb kampányígéretét, ugyanis elérte, hogy Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok újra írja a 94-ben kötött szabadkereskedelmi egyezményét, a NAFTA-t, miután sikerült Kanadával is megállapodni - írja a CNN

Mexikó és Kanada az USA két legnagyobb kereskedelmi partnere, a három ország között még Bill Clinton elnök idején, 1994-ben aláírt egyezményt viszont Trump a kampánya alatt nemhogy kritizálta, de egyenesen a világ legrosszabb megállapodásának nevezte. A NAFTA, avagy észak amerikai szabadkereskedelmi egyezmény aláírásához szokták ugyanis kötni azt, hogy az ipar elkezdte elhagyni az Egyesült Államokat, a megállapodás után ugyanis sokkal olcsóbb volt Mexikóban gyártani és onnan vámmentesen az USA-ba exportálni mindenfélét az autóktól a hangszereken át a hűtőkig mindent. 

Hogy az új megállapodás ezen mennyit segít majd, az majd elválik, mindenesetre arról sikerült megállapodni Mexikóval, hogy a jövőben olyan autókat lehet majd vámmentesen bevinni az Egyesült Államokba, amiket 75 százalékban az USA-ban készült alkatrészekből raktak össze és 40 százalékban még óránként legalább 16 dollárt kereső munkások (értsd: amerikaiak) dolgoztak rajtuk. Szakértők szerint viszont ettől nem kezdenek majd visszaáramlani az USA-ba az ipari melók, mert a Mexikóban gyártott autók nagy része már most is megfelel ezeknek a szabályoknak.

Kanadával pedig abban sikerült megállapodni, hogy az Egyesült Államok északi szomszédja jobban megnyitja a piacát az amerikai tejtermékek előtt. Ez azért fontos, mert bár Mexikóval már a nyáron sikerült lezárni a tárgyalásokat, a kanadai kormánnyal már 13 hünapja tárgyaltak, de csak vasárnap este sikerült megállapodni. 

Az új megállapodás most a kongresszus elé kerül majd, a képvisleőknek 60 napjuk van átnézni az úgy egyezményt, mielőtt szavaznak róla.