Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Trump átírta az USA egyik legfontosabb egyezményét

2018.10.01. 09:07

Donald Trumpnak sikerült beteljesítenie egy újabb kampányígéretét, ugyanis elérte, hogy Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok újra írja a 94-ben kötött szabadkereskedelmi egyezményét, a NAFTA-t, miután sikerült Kanadával is megállapodni - írja a CNN

Mexikó és Kanada az USA két legnagyobb kereskedelmi partnere, a három ország között még Bill Clinton elnök idején, 1994-ben aláírt egyezményt viszont Trump a kampánya alatt nemhogy kritizálta, de egyenesen a világ legrosszabb megállapodásának nevezte. A NAFTA, avagy észak amerikai szabadkereskedelmi egyezmény aláírásához szokták ugyanis kötni azt, hogy az ipar elkezdte elhagyni az Egyesült Államokat, a megállapodás után ugyanis sokkal olcsóbb volt Mexikóban gyártani és onnan vámmentesen az USA-ba exportálni mindenfélét az autóktól a hangszereken át a hűtőkig mindent. 

Hogy az új megállapodás ezen mennyit segít majd, az majd elválik, mindenesetre arról sikerült megállapodni Mexikóval, hogy a jövőben olyan autókat lehet majd vámmentesen bevinni az Egyesült Államokba, amiket 75 százalékban az USA-ban készült alkatrészekből raktak össze és 40 százalékban még óránként legalább 16 dollárt kereső munkások (értsd: amerikaiak) dolgoztak rajtuk. Szakértők szerint viszont ettől nem kezdenek majd visszaáramlani az USA-ba az ipari melók, mert a Mexikóban gyártott autók nagy része már most is megfelel ezeknek a szabályoknak.

Kanadával pedig abban sikerült megállapodni, hogy az Egyesült Államok északi szomszédja jobban megnyitja a piacát az amerikai tejtermékek előtt. Ez azért fontos, mert bár Mexikóval már a nyáron sikerült lezárni a tárgyalásokat, a kanadai kormánnyal már 13 hünapja tárgyaltak, de csak vasárnap este sikerült megállapodni. 

Az új megállapodás most a kongresszus elé kerül majd, a képvisleőknek 60 napjuk van átnézni az úgy egyezményt, mielőtt szavaznak róla.