Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az IKEA-alapító 4 gyereke egyenlő részt örököl a vagyonból

000 Y52V2
2018.10.02. 12:58 Módosítva: 2018-10-02 13:03:59

Ingvar Kamprad, az IKEA idén januárban elhunyt alapítója 1,24 milliárd svéd korona (kb. 38 milliárd forint) értékű magánvagyont hagyott hátra, derül ki a svéd adóhivatal adataiból. (A magánvagyon nem egyenlő az IKEA mint vállalat értékével) 

A végrendelet szerint Kamprad négy gyermeke, a 60 éves Annika, az 52 éves Jonas, a 49 éves Mathias és az 54 éves Peter 150-150 millió svéd koronát (fejenként kb. 4,7 milliárd forintot) örökölnek. 

Az örökség fennmaradó részét egy alapítványon keresztül egyebek mellett a Svédország történelmi országrészének számító Norrland régió gazdasági- és képzési fejlesztésére fordítják.

Az IKEA bútoráruház-lánc alapítója idén januárban 91 éves korában halt megKamprad 1986-ig vezette közvetlenül a világ talán legnagyobb és legismertebb lakberendezési áruházláncát, az IKEA igazgatóságából 2013-ban, 87 éves korában adta át a helyét legfiatalabb fiának, Mathiasnak.  Halálakor teljes vagyonát összességében469 milliárd koronára, azaz kb. 14 600 milliárd forintra becsülték, de ennek nagyobb részét a cég és a Kamprad-család alapítványa teszi ki. 

Ingvar Kamprad h íres volt puritánságáról.  Hatalmas vagyona ellenére annyira fogta a pénzt, hogy turkálókban vásárolta a ruháit mindig turistaosztályon utazott a repülőgépen, és Volvóit addig használta, amíg azok szét nem estek.  

(Borítókép: Egy látogató készít képet az IKEA alapítójának képéről az IKEA múzeumban, Almhult, Svédország, 2018. január 28. Fotó: Ola Torkelsson / AFP)