Borsodban is felütötte a fejét a sertéspestis

2018.10.03. 15:35

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - írja honlapján a Nébih. Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A sertéspestis Magyarországon először áprilisban jelent meg Heves megyében, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is lőttek ki ASP-s vaddisznókat, Borsodban viszont eddig nem találtak beteg állatot, egészen tegnapig.  A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől elég messze, több 70 kilométerre találták a beteg disznót, és a járványügyi adatokból is arra lehet következtetni, hogy az új megjelenés nem kapcsolható a korábbi esetekhez. 

Az ASP az emberre nem veszélyes, viszont nagyon nagy gazdasági károkat tud okozni, ha a házi sertések körében is elkezd terjedni. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Arról, hogy az őszi makkszezonnal hogy gyorsulhat fel a járvány terjedése a vaddisznók között és hogy mit lehetne tenni, arról itt írunk

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?