Auguszta
-7 °C
0 °C

Három hónap alatt két milliárddal több pénze lett az MNB alapítványainak

2018.10.04. 16:20

Az elmúlt negyedévben további 2 milliárd forinttal nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok vagyona - ezt közölte az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A szeptember 30-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyon értéke 272,188 milliárd forintra emelkedett. Az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok

  • 99,365 milliárd forintot ingatlanban,
  • 96,172 milliárd forintot befektetési jegyben,
  • 55,546 milliárd forintot vállalati kötvényekben,
  • 21,105 milliárd forintot pedig bankbetétben tartanak.

A közlemény szerint az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 7 milliárd forint értékben 1400 oktatási, tudományos pályázatot is támogattak.

Az Európai Központi Bank iránymutatásaival összhangban leépítették államkötvény-állományukat, ugyanis az EKB tiltott monetáris finanszírozásnak tartotta azt, hogy az MNB alapítványai az MNB közpénzéből magyar állampapírokat vettek.

A közlemény eldicsekszik, hogy "az alapítványok értékteremtő munkájának eredményeként az elmúlt hónapokban adták át a felújított Várkert KIOSZK, valamint a budai Várban található egykori Óvárosháza épületét, "amelyek a nagyközönség számára is elérhetőek és kortárs képzőművészeti, valamint oktatási, tudományos funkciót szolgálnak."