Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több millió munkás állását veszélyezteti a brexit

2018.10.05. 13:58

Londoni pénzügyi elemzők szerint több millió alacsonyabb képesítésű ipari munkás járhat meglehetősen rosszul, ha a brit EU-tagság megszűnése után vámok terhelnék Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kereskedelmét – írja az MTI.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű független londoni gazdaságkutató műhely pénteken ismertetett tanulmánya kimutatja, hogy a brit alkalmazotti állomány 14 százaléka - 3,7 millió munkavállaló - dolgozik olyan iparágakban, amelyekre rendkívül erőteljes hatást gyakorolna, ha a kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről szóló egyezmény híján a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna.

Ez az alkalmazotti réteg olyan ágazatokban dolgozik, amelyekben a megtermelt hozzáadott értéke Brexit-forgatókönyv esetén az IFS becslései alapján 5 százaléknál nagyobb mértékben zuhanna. A jóslat nem előzmény nélküli, különböző előrejelzésekben hónapok óta kongatják a vészharangot ipari szereplők és elemzők is, hogy milyen szörnyű következményeket hozhat egy megállapodás nélküli vagy az Egyesült Királyság szempontjából előnytelen megállapodással bekövetkező brexit az ország gazdaságának. A brexitfolyamat állásáról legutóbb itt és itt írtunk részletesebben.