Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikerült a nagy tranzakció - az állam visszavette a Richter-kötvényeket

2018.10.06. 13:05

Nagy hazai tőkepiaci sikert jelentett be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A megadott ársáv alján, vagyis a magyar adófizetők szempontjából a legkedvezőbb áron tudta az állam visszavenni a Richter-részvényekre váltható államkötvényét.

Az MNV a 903,8 millió eurós kötvénysorozatból 795,3 millió euró összesített névértékű mennyiség elfogadásáról döntött, ez a mennyiség az összesített névérték közel 88 százalékát testesíti meg, ami azért teljes siker, mert 85 százalék felett az állam akár ki is szoríthatja a megmaradt kötvényeseket.

A vételár 102,75 százalék lett, vagyis a megadott 102,75 - 103,5 százalékos sáv alja.  

Legutóbbi cikkünkben jeleztük, hogy azért érte a tranzakciót némi kritika a hazai befektetői közvélemény részéről, hogy vajon mennyire volt átlátható a forgalmazók (Goldman Sachs és Equilor) kiválasztása.

Lapunk korábbi cikkére azóta többen reagáltak, a szakemberek szerint meg kell különböztetni a választott mechanizmust és a konkrét közvetítők személyét. Az MNV olyan szempontból mindenképpen korrekten járt el, hogy ilyenkor valóban nem lehet nyilvánosan versenyeztetni a forgalmazókat, mert kimehetne a piacra az információ.

Ez azért kockázat, mert amennyit a forgalmazói díjából le lehet faragni a tendereztet, annak a sokszorosát veszítheti el az állam, ha a versenyeztetés miatt kiszivárogna a készülő deal, és arra a spekulánsok ráugorhatnának.

Korábban inkább olyan partnereket választott az állam, amelyek globálisak, Londonban, de itthon is erősek (Deutsche Bank, BNP Paribas, Citigroup, Unicredit).

A tőkepiaci szakemberek fontosnak mondták, hogy az állam ne függjön egy cégtől, vagyis érdemes legalább kettővel dolgozni. A mostani páros végül jól kiegészítette egymást, bár a Goldman Sachs globálisan erős, de nincs hazai jelenléte, az Equilor teljesen elkötelezett a hazai jelenlét mellett, nála inkább a londoni kapcsolatok hiányozhattak volna.