Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Butikhotelt fejleszt az Andrássy úton Tiborcz István cége

2018.10.08. 09:44

Az Andrássy út 116. szám alatt található, 1876-77-ben épült villa egykoron Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában is volt. Az épület a századforduló időszakában Budapest egyik büszkeségeként volt ismert, a legenda szerint öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az épületet a Bécsből Otto Wagner építésvezetőjeként Budapestre érkezett és itt letelepült Kallina Mór tervezte 1876–77 körül. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és a Weiss család tulajdonában állt évtizedekig.

Az Andrássy úti villát 2016-ban adta el több, éveken át tartó sikertelen kísérlet után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, egy érdekes árverésen. Az épületet 2016. december 27-én hirdették meg, másnap volt a megtekintése, január 10-én pedig le is zárult az egész folyamat. Az ingatlan esetében csak ketten fizették meg az árverési biztosítékot, egy győri és egy budapesti személy. Ahogy ezt akkor a 444.hu megírta, Tiborcz István üzlettársa, a sikeres győri vállalkozó, a West Hungária Bau-csoport tulajdonosa, Paár Attila vitte be a nyertes ajánlatot.

Az épület licit nélkül, a kikiáltási áron, 722 millió forintért kelt el.

Hogy hogy került Paár Attilától a BDPST Zrt.-hez az ingatlan, a cégtől ezt a választ kaptuk:

BDPST Zrt. az Andrássy út 116. szám alatt található ingatlant tulajdonló projekttársaságban szerzett 2018 októberében piaci áron 50 százalék részesedést egy magántulajdonban álló társaságtól, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft-től.

Tehát Tiborcz István cége megvette Paár Attila cégének felét, így jutott hozzá az épület feléhez is.

A most bejelentett, 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során a BDPST Group az épületet szerkezetkész állapotig visszabontja, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggeliző tér, ami követi az épület eredeti struktúráját. A földszinti térben egy funkcionális recepció lesz, amelyből szintén az Andrássy úti oldalon egy szalon tölti majd be a lobbi szerepét. Az épület közepén, a belső térben egy felülről megvilágított átrium biztosítja majd a nappali megvilágítást. A tervezők a szobák elhelyezését az átrium körül oldották meg. A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot.

A felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik a korábban nem látogatható épület egy része, hiszen az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is nyílik a tervek szerint.