Szilárda
-4 °C
3 °C

Butikhotelt fejleszt az Andrássy úton Tiborcz István cége

2018.10.08. 09:44

Az Andrássy út 116. szám alatt található, 1876-77-ben épült villa egykoron Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában is volt. Az épület a századforduló időszakában Budapest egyik büszkeségeként volt ismert, a legenda szerint öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az épületet a Bécsből Otto Wagner építésvezetőjeként Budapestre érkezett és itt letelepült Kallina Mór tervezte 1876–77 körül. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és a Weiss család tulajdonában állt évtizedekig.

Az Andrássy úti villát 2016-ban adta el több, éveken át tartó sikertelen kísérlet után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, egy érdekes árverésen. Az épületet 2016. december 27-én hirdették meg, másnap volt a megtekintése, január 10-én pedig le is zárult az egész folyamat. Az ingatlan esetében csak ketten fizették meg az árverési biztosítékot, egy győri és egy budapesti személy. Ahogy ezt akkor a 444.hu megírta, Tiborcz István üzlettársa, a sikeres győri vállalkozó, a West Hungária Bau-csoport tulajdonosa, Paár Attila vitte be a nyertes ajánlatot.

Az épület licit nélkül, a kikiáltási áron, 722 millió forintért kelt el.

Hogy hogy került Paár Attilától a BDPST Zrt.-hez az ingatlan, a cégtől ezt a választ kaptuk:

BDPST Zrt. az Andrássy út 116. szám alatt található ingatlant tulajdonló projekttársaságban szerzett 2018 októberében piaci áron 50 százalék részesedést egy magántulajdonban álló társaságtól, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft-től.

Tehát Tiborcz István cége megvette Paár Attila cégének felét, így jutott hozzá az épület feléhez is.

A most bejelentett, 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során a BDPST Group az épületet szerkezetkész állapotig visszabontja, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggeliző tér, ami követi az épület eredeti struktúráját. A földszinti térben egy funkcionális recepció lesz, amelyből szintén az Andrássy úti oldalon egy szalon tölti majd be a lobbi szerepét. Az épület közepén, a belső térben egy felülről megvilágított átrium biztosítja majd a nappali megvilágítást. A tervezők a szobák elhelyezését az átrium körül oldották meg. A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot.

A felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik a korábban nem látogatható épület egy része, hiszen az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is nyílik a tervek szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!