Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hivatalnokokból képezne kórházi ápolókat a kormány

2018.10.09. 08:46

A 24. hu információi szerint 9-10 ezer államigazgatási alkalmazottnak mondanak fel október második felében.

A lap felidézi, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője augusztusi bejelentésében 15-20 százalékos létszámcsökkentésről beszélt. Egyes minisztériumoknál a lap szerint akár nagyobb arányú elbocsátás is lehet, minden harmadik ember menesztéséről is hallani. A kormányzat arra számít, hogy az elbocsátott emberek legalább egy részét át tudja irányítani az egészségügybe vagy a szociális ágazatba, ahol az egyik legnagyobb az emberhiány. Budapesten és Pest megyében van ugyanis a legnagyobb hiány kórházi ápolóból és műtőssegédből. Ezekre a szakmákra, valamint a bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre

OKJ-s képzéssel csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt. 

A lap szerint a kormány fejenként 1 millió forintos költséget kalkulált a kirúgottak átképzésének költségeire, ezért a létszámleépítés várhatóan több milliárd forinttal terheli majd meg a központi költségvetést.

Megnöveli a terheket, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium – a Pénzügyminisztérium elődje – által tavaly elnyert 5 milliárd forint uniós pénzt, amit eleve a létszámleépítések  megelőzése és kezelése érdekében pályáztak meg, az uniós kötöttségek miatt éppen Budapesten és a központi régióban nem lehet felhasználni.