Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma augusztusban

2018.10.11. 12:10

2018 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret - tudatta a KSH. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben visszaesett.

A vendégéjszakák 70 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,8 százalék volt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 3,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 870 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt, megközelítette a 2,5 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és a Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 0,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

További részletek:

  • A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal 75,8 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12 százalékkal (63 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíj-bevétel 11 százalékkal (40 milliárd forintra) emelkedett.

2018. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 3470 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és közel 359 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma szinte változatlan volt, a férőhelyek száma 1,2 százalékkal csökkent.

2018. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 4,0 százalékkal több, összesen több mint 22 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 3,1 (10,7 millió), a belföldi vendégek 4,8 százalékkal több (11,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,2 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,2 százalékkal magasabb – összesen 340 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 203 milliárd forintot.