Bérletet és Erzsébet-utalványt kap cégétől a legtöbb munkavállaló

2018.10.11. 10:48

A magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka kap legalább egy cafeteria-elemet 2018-ban, a leggyakoribb (55 százalék) a helyi bérlet vagy más utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK GVI) felméréséből.

A reprezentatív felmérésben 400 cégvezetőt kérdeztek meg, 300 kis- és középvállalkozást (ahol 20-249 fő dolgozik) és 100 nagyvállalkozást (ahol több, mint 250 ember dolgozik).

A válaszadók 41 százaléka ad a dolgozóinak SZÉP-kártyát, 40 százalékuk iskolakezdési támogatást, a megkérdezettek 29 százaléka pedig készpénzt. A cégek több, mint 10 százaléka kínál munkavállalóinak egészségpénztári, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulást, munkahelyi étkeztetést, illetve ajándékutalványt. A béren kívüli juttatások további típusainak - többek között a diákhitel törlesztés támogatása, a mobilitás célú lakhatási támogatás, illetve az óvoda vagy bölcsőde költségeinek támogatása, valamint a kockázati élet, baleset- vagy betegségbiztosítás - előfordulási aránya a 10 százalékot sem éri el.

A cafeteria elemek alkalmazása elsősorban a közepes- és nagyvállalkozásokra jellemző.

Míg a 20-49 munkavállalót foglalkoztató cégeknek a 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztosít béren kívüli juttatást, ez az arány az 50-99 embert foglalkoztató cégeknél már 93 százalék. A 100 -249 fős cégek 88 százalékánál részesülnek a dolgozók cafeteriában, a 250-nél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig ez az arány még magasabb, 95 százalék.

A külföldi tulajdonú cégek körében elterjedtebbek a béren kívüli juttatások.

Míg a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknál a válaszadók 84 százaléka alkalmaz legalább egy cafeteria-típust, addig a külföldi (rész)tulajdonban lévő vállalatoknál ez az arány 94 százalék.

A vállalkozás méretét tekintve pedig megállapították, hogy 2018-ban a nagyvállalatok körében a legelterjedtebb béren kívüli juttatás a SZÉP-kártya, amelyet a cégek 73 százaléka alkalmaz, ezt követi 66 százalékkal a helyi bérlet és az egyéb utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány. Azoknál a cégeknél, ahol a munkavállalók száma nem éri el a 250-et, a két legelterjedtebb cafeteria-típus a helyi utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány.

Az adatok azért is különösen érdekesek, mert a kormány jelentős átalakítást tervez a cafeteria-rendszerben, a jövőben jelentősen leszűkülnének az adható elemek.  • Hírek
  • Hírek