Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rég nem látott vendég kopogtat: az ECB szerint is erősödik az inflációs nyomás

2018.10.11. 16:56
Publikussá vált az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Az ECB kínosan figyel arra, hogy minél nyakatekertebben fogalmazzon, de mind a növekedés, mind az infláció tekintetében alapvetően inkább pesszimista a szöveg.

Az inflációs nyomás erősödik, a növekedés lassul, ugyanakkor a török és argentin kötvénypiaci "balhé" (pontosabban spread-szélesedés) nem rengette meg a világot - ez volt a három legfontosabb megállapítása az Európai Központi Bank (ECB) szeptemberi kamatdöntő ülésének, amelynek jegyzőkönyvét majdnem egy hónappal később ma publikálta a bank.

Az európai növekedésről megfogalmazott nyakatekert mondat alapvetően pesszimista: "ha kétszer egymás után lefelé kellett korrigálnunk bizonyos növekedési előrejelzéseinket, azt már nem tekinthetjük teljességgel átmeneti, vagy véletlenszerű kiigazításnak." - mondja a szöveg, magyarul: tényleg visszaeshet a növekedés üteme.

Az ECB értékeléseinek szövegelemzése mindig külön művészet, de az első nyugati kommentárok szerint a bank azt akarta mondani, hogy a kereskedelmi háború burjánzása a globális bizalom csökkenését eredményezte, a részvényárak a fokozott geopolitikai és kereskedelmi feszültségek fényében érthető módon csökkentek, az euró pedig relatíve felértékelődött néhány feltörekvő deviza gyengülése miatt.

Emlékeztetőül. a szeptemberi ülés után az ECB visszafogta az eszközvásárlási programját, az idei évi növekedési prognózisát pedig 2,1 százalékról, 2 százalékra, a jövő évit 1,9 százalékról, 1,8 százalékra csökkentette. A pénzromlásról pedig annyit mondott, hogy a nyomás fokozódik. Az infláció ugyan évek óta eltűnt a világ nagyobbik részéről, de a nyersanyagárak (szén, olaj, gáz), illetve a mindenbe begyűrűző lakossági és vállalati energiaárak idei emelkedése miatt az inflációs nyomás valóban újra fenyegetőnek tűnik.