Új könyvvizsgáló az MVM-csoportnál

2018.10.11. 10:02

A Deloitte kapta meg az MVM-csoport könyvvizsgálati feladatait - tudta meg a Népszava.

Az állami energiacsoport saját, frissen alapított svájci leányvállalatától, az MVM International AG-tól úgy vásárolt tavaly mintegy ötmilliárd forintért “termelésfelügyeleti” rendszert, hogy a az informatikai rendszer beszerzésével teljesen kikerülte a hazai közbeszerzési szabályokat. A svájci cég a különös megbízást egy frissen alapított, panamai hátterű, de egy szlovákiai (Komárom) lakótelepre bejegyzett cégnek adta. Az ügy miatt a cég addigi könyvvizsgálója , a KPMG nem volt hajlandó aláírni a vállalat éves jelentését, inkább levonult. Ezek után a BDO Magyarország vette át a könyvvizsgálói feladatokat, utána nem sokkal meg is jelent az anyavállalat ellenjegyzett kimutatása.

Úgy látszik, a BDO Magyarország feladata csak ennyi volt, mert a feladatot most Bártfai-Mager Andrea, az MVM-et felügyelő miniszter alapítói határozattal ismét a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikéhez utalta, most a Deloitte-ot választotta. A könyvvizsgálatot a jövőben személy szerint a cég vezető partnere, Horváth Tamás látja el.

Az MVM-botrányról, az auditorcseréről az Index négy részes cikksorozatban számolt be, amelyben fokozatosan mind több részlet derült ki a gyanús beszerzésről.