Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új könyvvizsgáló az MVM-csoportnál

2018.10.11. 10:02

A Deloitte kapta meg az MVM-csoport könyvvizsgálati feladatait - tudta meg a Népszava.

Az állami energiacsoport saját, frissen alapított svájci leányvállalatától, az MVM International AG-tól úgy vásárolt tavaly mintegy ötmilliárd forintért “termelésfelügyeleti” rendszert, hogy a az informatikai rendszer beszerzésével teljesen kikerülte a hazai közbeszerzési szabályokat. A svájci cég a különös megbízást egy frissen alapított, panamai hátterű, de egy szlovákiai (Komárom) lakótelepre bejegyzett cégnek adta. Az ügy miatt a cég addigi könyvvizsgálója , a KPMG nem volt hajlandó aláírni a vállalat éves jelentését, inkább levonult. Ezek után a BDO Magyarország vette át a könyvvizsgálói feladatokat, utána nem sokkal meg is jelent az anyavállalat ellenjegyzett kimutatása.

Úgy látszik, a BDO Magyarország feladata csak ennyi volt, mert a feladatot most Bártfai-Mager Andrea, az MVM-et felügyelő miniszter alapítói határozattal ismét a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikéhez utalta, most a Deloitte-ot választotta. A könyvvizsgálatot a jövőben személy szerint a cég vezető partnere, Horváth Tamás látja el.

Az MVM-botrányról, az auditorcseréről az Index négy részes cikksorozatban számolt be, amelyben fokozatosan mind több részlet derült ki a gyanús beszerzésről.