Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1 millió vendégből csak 16 ezret jelentettek be a román tengerparton

2018.10.12. 18:45 Módosítva: 2018-10-12 18:51:20

Két tengerparti üdülőhely szálláshelyei összesen 16 ezer látogatót jelentettek le a teljes nyári szezonra, pedig a rendőrség szerint 1 millióan voltak - számolt be a Maszol.ro.  Ahogy a cikk fogalmaz: a tengerparti turisztikai vállalkozások az adócsalás élharcosai, hülyének nézik a hatóságokat.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint, amiket az adóhatóság is használ az ügyeskedők felderítésére, az idei szezonban például összesen 16 ezren nyaraltak két roppant népszerű üdülőhelyen, a bulgár határ közelében fekvő Vama Vechén és Május 2 fürdőn (2 Mai).

Ez azt jelenti, hogy naponta csak 106 személy szállt meg a két településen, aminek a valószínűsége nullához közeli, főleg azért, mert az interneten száznál is több szálláshelyet találni a közelben.

A valósághoz bizonyára sokkal közelebb állnak a rendőrség becslései, amik 20 ezerre teszik azok számát, akik az idénnyitónak számító május 1-i hosszú hétvégén leruccantak Vama Vechére és Május 2-re, ami több, mint a hivatalos kimutatásokban szereplő négyhónapos teljes forgalom, ami után az érintett cégek adózni fognak. A Konstanca megyei rendőrség szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén 15-20 ezer turista fordult meg a két üdülőhelyen, jelentős hányaduk ott is szállt meg. A teljes szezon alatti látogatók számát a rendőrök 1 millió főre becsülik.

A vendéglátóipari cégek ráadásul kitűnőnek értékelik az idei nyári szezont, a szobák 90 százaléknál nagyobb kihasználtságáról beszéltek.

2017-ben a Konstanca megyei, vendégfogadással foglalkozó cégek teljes árbevétele 574 millió lej volt. A megyében körülbelül 120 ezer ágy vár a vendégeket, 100 napos nyári szezonnal kalkulálva egy nap alatt egy ágy után átlagban 48 lej bevételük volt az üzemeltetőknek. Ez kizárt, hiszen a szezon hosszabb 100 napnál, a 48 lej pedig lényegesen alacsonyabb a valós piaci áraknál.

Az Európai Bizottság becslései szerint az áfa terén Romániában 35 százalékos az adócsalás mértéke, vagyis ebből a forrásból 12 milliárd euró folyik be évente hozzávetőleg az államkasszába, pedig elméletileg a bevétel 18 milliárdnak kellene lennie - írja a Maszol.