Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irigykedhetünk – a lengyeleknek sikerült az A

2018.10.12. 23:19
A Standard & Poor's A-kategóriás államadóssá minősítette fel Lengyelországot. Magyarország is nagyon várja az elitkategóriás besorolást, de egyelőre ez csaknem akar összejönni.

Péntek éjjel a Standard & Poor's elsőrendű, vagyis A államadós-osztályzati kategóriába minősítette fel Lengyelországot, amit mindenekelőtt a lengyel gazdaság erőteljes, kiegyensúlyozott növekedése és a vártnál jobb költségvetési teljesítménye indokolt – adta hírül az MTI.

Nagyon hasítanak a lengyelek

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB plusz-ról egy fokozattal A mínuszra javította a hosszú futamidejű lengyel szuverén devizaadósság osztályzatát. A helyi valutában fennálló hosszú lejáratú lengyel államadósság besorolását a cég A mínuszról A-ra emelte.

Kivitelre lőnek

Mindkét osztályzat kilátása stabil. Indoklásában az S&P kiemelte: a lengyel gazdaság versenyképességét mutatja, hogy az idén az exportszektor állítja elő a lengyel hazai össztermék (GDP) 55 százalékát, jóllehet 2000-ben a kivitel aránya a GDP-ben még alig 27 százalék volt.

Másnál is ilyen jók

A lengyelek besorolása a Moodysnál A2, míg a kanadai DBRS hitelminősítőnél A. Bár a politikai és a társadalmi folyamatok terén Lengyelország mostanában az egyik legtöbbet kritizált európai uniós állam, de Lengyelország felismerte, hogy a gazdaságba, a piaci folyamatokba nagyon káros beleszólni.

Mi még csak remélünk

Magyarország, sajnos egyelőre Lengyelországnál rosszabb megítélésű adós, de azért a jó makrogazdasági számainkra alapozva, már mi is nagyon várjuk a felminősítést.

Egyelőre azonban

besorolást tart indokoltnak, de előbbi kettőnél legalább a kilátások pozitív, ami azt sejteti, hogy hamarosan sikerülhet végre a feljebb lépés.

Kettős mérce

Addig pedig jól szórakozhatunk minden kormányzat örök retorikai elemein.

  • Ha egy hitelminősítő negatív lépést tesz, leminősít, vagy vagy esetleg nem lép meg egy régóta remélt felminősítést, addig a politikusok mindig elmondják róluk, hogy lesajnálható szervezetek, amelyekre már senki nem figyel, olyan idejétmúlt őskövületek, amelyek lám a 2008-as válságot sem becsülték meg előre.
  • Ha azonban majd egyszer kapunk egy felminősítést, akkor a hitelminősítőkből egyből a globális gazdasági folyamatokat remekül megítélő, nagy tekintélyű, komoly szakmai szervezetek lesznek.