96 milliárdos felárral dolgoztak Mészáros Lőrinc fő cégei az elmúlt 3 évben

2018.10.16. 10:19

Mészáros Lőrinc három fő cége az elmúlt három évben összesen 96 milliárd forintos felárral vállalta el a közbeszerzéses munkákat – írja a 444.hu.

Az elmúlt években gyakori volt, hogy Mészáros Lőrinc valamelyik érdekeltsége az eredetileg tervezettnél jóval magasabb ajánlattal jelentkezett be egy pályázatra, valódi árverseny nem alakult ki, és mintha egy feneketlen zsákról lenne szó, meg is kapta a megbízást.

A közbeszerzési pályázatoknál a kiírónak meg kell jelölnie, hogy szerinte mennyit ér a munka, amire jelentkezőt keres. A 444 azt szedte össze, hogy Mészáros három fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft., az R-Kord, és a Fejér B.Á.L. az előzetesen meghatározott árhoz képest összesen mennyivel több pénzért végezte el a munkákat.

A Mészáros és Mészáros összesítve 44 milliárd forinttal az eredetileg tervezett ár fölött vállalta az összesen több milliárdos munkákat 2015 óta. Kiemelkedő túllépés volt a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése, ahol a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és a Duna Menti Regionális Vízmű írt ki pályázatot, 1,7 milliárd forint értékben írt ki tendert, amit végül a Mészáros és Mészáros a szennyvízpályázatoknál megszokott partnerével, az EuroAszfalttal egy 4,7 milliárdos ajánlattal nyert meg.

Bár az eredeti ár nincs minden pályázatnál megadva, ahol szerepelt ez az összeg, ott összesen 50 milliárd forintos különbözet látható az eredetileg kalkulált ár és aközött, amennyiért az R-Kord elvállalta a munkákat. Az R-Kord főként vasutas projektekben utazik. Látványos közpénzszivattyúként jelent meg a cég a Szántód-Kőröshegy– Balatonszentgyörgy közötti vasúti felújításnál, ahol az eredetileg 55,5 milliárd forintra becsült munkát egy három cégből álló konzorcium részeként 72 milliárd forintért vállaltak el.

A Mészáros Lőrinc három gyerekéről elnevezett Fejér B.(eatrix) Á.(gnes) L.(őrinc, jr.) nevű céget 2015-ben alapították, azóta 1,8 milliárdos pluszban vannak azoknál a közbeszerzéseknél, ahol ismert a becsült ár is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?