Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A négyes metró és az Elios-ügy miatt csuklóztatja a kormányt az EU

2018.10.16. 14:44

Technikailag felfüggesztették Brüsszelben három magyar uniós program kifizetéseit, és ezen addig nem tervez változtatni az Európai Bizottság, amíg a kormány nem reagál a testület észrevételeire a négyes metró és az Elios ügyeiben – írja a G7.hu.

Az Európai Bizottság rendszerszintű szabálytalanságokat fedezett fel a magyar pályázati rendszerben, ezért magyarázatot vár és a pályázati rendszer kijavítását kérte a kormánytól. A bizottság egy figyelmeztető levelet küldött a kormánynak emiatt, aminek az a következménye, hogy nem fogad be számlákat. Az Európai Bizottság közölte a lappal, hogy 

hivatalosan nem függesztették fel a programokat, csak nem fogadnak be számlákat.

Az uniós szabályok szerint ha egy tagállam előfinanszírozza az uniós támogatásokat, akkor az erre a célra költött összegek nem számítanak bele az éves hiányba. Az előfinanszírozás azt jelenti, hogy a tagállam már elküldte a számlákat, de a bizottság még nem fizetett. Viszont mivel a bizottság most nem fogadja be számláit, az a pénz, amit a kormány az uniós pályázatok előfinanszírozására költött idén a felfüggesztést követően, bele fog számítani a hiányba.

A brüsszeli szigor a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) finanszírozására vonatkozik.

Mivel pénz egy ideje már nem érkezik az EU-tól, az uniós támogatásokat a kormány állami forrásból előfinanszírozza: idén eddig már több mint 1200 milliárd forintot költöttek erre a célra. Ez meg is látszik a költségvetésen, ugyanis a legfrissebb, augusztusi adatok szerint az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány 1646,2 milliárd forintra nőtt. Brüsszelben ezért veszik biztosra, hogy még idén, december elejéig megszületik majd a megállapodás a magyar kormánnyal.

A G7 úgy tudja, hogy a bizottság az Elios és a négyes metró ügyében várja a kormány válaszát: Előbbi a Fideszhez köthető, míg utóbbi a szocialista-szabaddemokrata kormányok ismert korrupciós ügye. A lap szerint emiatt a kormánynak el kell döntenie, hogy kiveszi az uniós támogatási körből a projekteket, vagy feljelentést tesznek az Elios Zrt., illetve többek között a négyes metró építésében részt vevő multik, például a Siemens vagy az Alstrom ellen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek