Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A négyes metró és az Elios-ügy miatt csuklóztatja a kormányt az EU

2018.10.16. 14:44

Technikailag felfüggesztették Brüsszelben három magyar uniós program kifizetéseit, és ezen addig nem tervez változtatni az Európai Bizottság, amíg a kormány nem reagál a testület észrevételeire a négyes metró és az Elios ügyeiben – írja a G7.hu.

Az Európai Bizottság rendszerszintű szabálytalanságokat fedezett fel a magyar pályázati rendszerben, ezért magyarázatot vár és a pályázati rendszer kijavítását kérte a kormánytól. A bizottság egy figyelmeztető levelet küldött a kormánynak emiatt, aminek az a következménye, hogy nem fogad be számlákat. Az Európai Bizottság közölte a lappal, hogy 

hivatalosan nem függesztették fel a programokat, csak nem fogadnak be számlákat.

Az uniós szabályok szerint ha egy tagállam előfinanszírozza az uniós támogatásokat, akkor az erre a célra költött összegek nem számítanak bele az éves hiányba. Az előfinanszírozás azt jelenti, hogy a tagállam már elküldte a számlákat, de a bizottság még nem fizetett. Viszont mivel a bizottság most nem fogadja be számláit, az a pénz, amit a kormány az uniós pályázatok előfinanszírozására költött idén a felfüggesztést követően, bele fog számítani a hiányba.

A brüsszeli szigor a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) finanszírozására vonatkozik.

Mivel pénz egy ideje már nem érkezik az EU-tól, az uniós támogatásokat a kormány állami forrásból előfinanszírozza: idén eddig már több mint 1200 milliárd forintot költöttek erre a célra. Ez meg is látszik a költségvetésen, ugyanis a legfrissebb, augusztusi adatok szerint az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány 1646,2 milliárd forintra nőtt. Brüsszelben ezért veszik biztosra, hogy még idén, december elejéig megszületik majd a megállapodás a magyar kormánnyal.

A G7 úgy tudja, hogy a bizottság az Elios és a négyes metró ügyében várja a kormány válaszát: Előbbi a Fideszhez köthető, míg utóbbi a szocialista-szabaddemokrata kormányok ismert korrupciós ügye. A lap szerint emiatt a kormánynak el kell döntenie, hogy kiveszi az uniós támogatási körből a projekteket, vagy feljelentést tesznek az Elios Zrt., illetve többek között a négyes metró építésében részt vevő multik, például a Siemens vagy az Alstrom ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?