Jolán
2 °C
4 °C

Novemberben jönnek a kirúgások, a megmaradók bére emelkedik

2018.10.17. 14:04

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón lényegében elismerte, hogy léteznek azok a közigazgatási leépítéssel kapcsolatos javaslatok, amelyről az Indexen egy kiszivárgott előterjesztés alapján számoltunk be. 

Mint mondta, a kirúgásban érintettek valós száma kisebb lehet a dokumentumban jelzett 9 ezer főnél, 18 százaléktól akarnak megválni a központi közigazgatásban és hasonló nagyságrendű embertől a központi állami intézményekben. Ez még így is több ezres nagyságrend. 

A miniszter tájékoztatása szerint október második fele helyett novemberben kaphatják meg az értesítőket a kirúgottak, akik között valóban lesznek védett korú munkavállalók (60 év fölöttiek), esetükben a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlését tervezi a kormány, hogy könnyebben el tudjanak helyezkedni. 

Mint mondta, valóban léteznek a kirúgottak újraelhelyezkedését segítő tervek, de a közszféra hiányszakmáiba történő átirányításról inkább lehetőségként beszélt. Gulyás szerint egyébként a munkaerőhiány miatt amúgy sem lesz probléma elhelyezkedni a középső országrészben. Az elbocsátásoknak és az egyébként is tervezett új bértáblának köszönhetően a megmaradó tisztségviselők bére emelkedni fog a jövőben. A kevesebb alkalmazott ellenére összességében a költségvetési ráfordítás növelését tervezik, vagyis nagyvonalú fizetésemelésre számíthatnak a központi közigazgatás dolgozói – közölte. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?