Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lejárt összetevőkből készített veszettség elleni oltást egy kínai gyógyszergyár

2018.10.17. 16:05

363,5 milliárd forintnyi jüanra bírságoltak egy kínai gyógyszergyártó céget, a Changchun Changshengt, mert különféle oltóanyagokat keverve, lejárt hozzávalók felhasználásával készítettek emberi felhasználásra veszettség elleni oltásokat, valamint a gyártási adataikat is meghamisították – írja a a BBC a Xinhua hírügynökség cikke alapján.

Az illegálisan gyártott oltóanyagot a hatóságok lefoglalták, a cég gyártási engedélyét visszavonták. A cég több vezetője ellen büntetőeljárást indult. A kínai gyógyszerészeti hatóság munkatársa egy kínai lapnak azt nyilatkozta, az egyik legnagyobb bírságot osztották ki a hivatal történetében.

Az még júliusban derült ki, hogy a cég meghamisította a gyártási adatait a veszettség elleni oltások esetében. A céget akkor a gyártás leállítására és az oltóanyag visszahívására utasították. Bár arra nincs bizonyíték, hogy az oltóanyag veszélyes lett volna, a hírből hatalmas botrány lett Kínában. Li Ko-csiang miniszterelnök a teljes oltóanyaggyártó iparágra kiterjedő vizsgálatot rendelt el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?