Gulyás: A hulladékos rendszer ma jobb, mint korábban

2018.10.17. 14:27

Magától nem hozta fel, de újságírói kérdés miatt mégis beszélnie kellett Gulyás Gergelynek a kormányinfón a gyatrán muzsikáló kukaholdingról. Az NHKV-ról azt kérdezte az RTL Klub munkatársa, hogy a kormány hatékonynak látja-e a központosított rendszert, tervez-e javítani rajta, és hogy valóban milliárdokkal tartozik-e a lakossági díjak beszedéséért és visszaosztásáért felelős kukaholding a közszolgáltatóknak. 

Gulyás Gergely meglepő módon azt válaszolta, 

a rendszer szerinte jobban működik, mint korábban,

de azt azért hozzátette, hogy azt a kormányban is látják, hogy bizonyos dolgokon változtatni kellene, ezért a következő kormányülésen tárgyalni fognak az NHKV-ról. Hogy nagyobb állami szerepvállalás, plusz állami források bevonása szükséges, az már látszik – közölte a miniszter. 

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz-kormányok több körben rezsicsökkentést hajtottak végre az ágazatban, míg a szocialisták alatt volt olyan terület, ahol 8 év alatt 15 alkalommal emelkedett az ár. Gulyás Gergely azt mondta, felül kell vizsgálni, hogy melyik közszolgáltatónál mi okozza a gondokat: a rezsicsökkentésből a központosításból fakadó valódi forráshiány, vagy csak a rossz gazdálkodás. 

A forráshiányos közszolgáltatókat függő helyzetben tartó és évek után is folyamatos számlázási nehézségekkel küzdő NHKV-ról korábban sokat írtunk, például itt és itt. A cégnek egyébként állítólag gondja akadt a könyvvizsgálás során, és még az Állami Számvevőszék szerint sem gazdálkodik a szabályoknak megfelelően.