Aliz
6 °C
14 °C

Gulyás: A hulladékos rendszer ma jobb, mint korábban

2018.10.17. 14:27

Magától nem hozta fel, de újságírói kérdés miatt mégis beszélnie kellett Gulyás Gergelynek a kormányinfón a gyatrán muzsikáló kukaholdingról. Az NHKV-ról azt kérdezte az RTL Klub munkatársa, hogy a kormány hatékonynak látja-e a központosított rendszert, tervez-e javítani rajta, és hogy valóban milliárdokkal tartozik-e a lakossági díjak beszedéséért és visszaosztásáért felelős kukaholding a közszolgáltatóknak. 

Gulyás Gergely meglepő módon azt válaszolta, 

a rendszer szerinte jobban működik, mint korábban,

de azt azért hozzátette, hogy azt a kormányban is látják, hogy bizonyos dolgokon változtatni kellene, ezért a következő kormányülésen tárgyalni fognak az NHKV-ról. Hogy nagyobb állami szerepvállalás, plusz állami források bevonása szükséges, az már látszik – közölte a miniszter. 

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz-kormányok több körben rezsicsökkentést hajtottak végre az ágazatban, míg a szocialisták alatt volt olyan terület, ahol 8 év alatt 15 alkalommal emelkedett az ár. Gulyás Gergely azt mondta, felül kell vizsgálni, hogy melyik közszolgáltatónál mi okozza a gondokat: a rezsicsökkentésből a központosításból fakadó valódi forráshiány, vagy csak a rossz gazdálkodás. 

A forráshiányos közszolgáltatókat függő helyzetben tartó és évek után is folyamatos számlázási nehézségekkel küzdő NHKV-ról korábban sokat írtunk, például itt és itt. A cégnek egyébként állítólag gondja akadt a könyvvizsgálás során, és még az Állami Számvevőszék szerint sem gazdálkodik a szabályoknak megfelelően. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?