Albert, Lipót
3 °C
12 °C

55 milliárd eurónyi adót csalhattak és kerülhettek el európai bankok

000 15J193
2018.10.19. 21:28 Módosítva: 2018-10-20 20:41:07

Több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok – írja a Euronews. Az adócsalási- illetve adóelkerülési sémákat egy Correctiv nevű projekt keretében 12 ország oknyomozó újságíró derítették fel, becsléseik szerint összesen 55 milliárd euróval rövidíthették meg a bankok az érintett országok költségvetését.

Christoph Spengel, a mannheimi egyetem adószakértője szerint az európai történelem legnagyobb "adórablásáról" lehet szó. A módszer a "cum-ex"-nek nevezett az anonim ügyfélkereskedéhez kapcsolódik: ez lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek. A másik - legális, ám sokak szerint tisztességtelen - adóelkerülési gyakorlat az úgynevezett cum-cum ügylet, amellyel a bankok azt trükközik ki, hogy a külföldi befektetőknek ne kelljen az osztalékuk után adót fizetniük az adott országban. 

A hírek szerint érintett lehet a Deutsche Bank, a Banco Sandander, a Commerzbank, a Hypovereinsbank, német tartományi bankok, a Warburg Bank, a Barclay, a BNP Parbias, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS is.

Az újságírók szerint 2001 óta űzhetik a bankok a tisztességtelen tevékenységet, és először 2012-ben bukott le a sémával a Deutsche Bank. Úgy számolnak, a német költségvetést 15 év alatt között 31,8 milliárd euróval, Franciaországot 17 milliárd euróval, Olaszországot 4,5 milliárd euróval, Dániát 1,7 milliárd euróval rövidítették meg a trükkök. 

Borítókép: a frankfurti értéktőzsde. Fotó: Daniel Roland / AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?