Eszter, Eliza
EUR 382,95 Ft
USD 356,47 Ft
14 °C
24 °C

55 milliárd eurónyi adót csalhattak és kerülhettek el európai bankok

000 15J193
2018.10.19. 21:28 Módosítva: 2018.10.20. 20:41

Több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok – írja a Euronews. Az adócsalási- illetve adóelkerülési sémákat egy Correctiv nevű projekt keretében 12 ország oknyomozó újságíró derítették fel, becsléseik szerint összesen 55 milliárd euróval rövidíthették meg a bankok az érintett országok költségvetését.

Christoph Spengel, a mannheimi egyetem adószakértője szerint az európai történelem legnagyobb "adórablásáról" lehet szó. A módszer a "cum-ex"-nek nevezett az anonim ügyfélkereskedéhez kapcsolódik: ez lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek. A másik - legális, ám sokak szerint tisztességtelen - adóelkerülési gyakorlat az úgynevezett cum-cum ügylet, amellyel a bankok azt trükközik ki, hogy a külföldi befektetőknek ne kelljen az osztalékuk után adót fizetniük az adott országban. 

A hírek szerint érintett lehet a Deutsche Bank, a Banco Sandander, a Commerzbank, a Hypovereinsbank, német tartományi bankok, a Warburg Bank, a Barclay, a BNP Parbias, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS is.

Az újságírók szerint 2001 óta űzhetik a bankok a tisztességtelen tevékenységet, és először 2012-ben bukott le a sémával a Deutsche Bank. Úgy számolnak, a német költségvetést 15 év alatt között 31,8 milliárd euróval, Franciaországot 17 milliárd euróval, Olaszországot 4,5 milliárd euróval, Dániát 1,7 milliárd euróval rövidítették meg a trükkök. 

Borítókép: a frankfurti értéktőzsde. Fotó: Daniel Roland / AFP.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla