Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megtámadta az Altus az MNB döntését

2018.10.19. 09:22

Keresettel támadta meg az Altus Portfólió Kft. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntését, amely 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette társaságot – értesült a Magyar Idők bírósági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy az Altus előzőleg befizette a bírságot, de mást nem is tehettek volna, ugyanis ellenkező esetben az MNB inkasszóval hajtotta volna be a pénzt.

Az MNB  augusztus elején szabott ki 15 millió forint bírságot az Altus Portfólió Kft.-re "engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás" miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. A társaság a vizsgált kétéves időszakban csaknem 400 millió forint összegben kölcsönzött pénzt jogosulatlanul több magán- és jogi személynek, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének is 200 millió forint kölcsönt adott.

A jegybank feljelentése alapján a IX. Kerületi Ügyészség rendelt el feljelentéskiegészítést, de a rendőrség bűncselekmény gyanújának hiá­nyában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB emiatt panaszt nyújtott be, aminek a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség helyt adott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést elutasító határozatát hatályon kívül helyezte, és a nyomozás elrendelésére hívta fel a hatóságot.

Dobrev Klára közleményben szögezte le, hogy a kiszabott bírságot az orbáni politika részének tekinti. Dobrev Klára Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint csupán „az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális. Ha tudsz, segíts”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?