Állami körhinta: szép lassan elfogytak az MFB vezérhelyettesei

2018.10.21. 09:48
Egyetlen helyettese sem maradt Bernáth Tamásnak, az MFB elnök-vezérigazgatójának, pedig amikor két éve átvette a posztját, még négy is volt.

Mókás képet mutat az MFB honlapjának „Kik vagyunk? - vezetőség” című füle. Vezérigazgató-helyettesek – jelzi egy vastag betűs sor, csak éppen nincsen már egyetlen név sem ebben a kategóriában.

Pár napja legalább még Simon Katalin neve ott árválkodott, de október 19-én, pénteken már az ő, vagyis az utolsó vezérigazgató-helyettes munkaviszonya is megszűnt. Ez a hír már hetek óta kint volt a piacon, szeptember 21-én mi is megkérdeztük a banktól, hogy miképpen is néz ki a bank operatív vezetése, de a feltett kérdésre nem érkezett válasz.

Nem életpályamodell

Az állami cégeknél nincsenek túl hosszú ideig tervezhető állások, de ami az MFB-nél történik, az valóban egészen ritka.

Hiszen az a különös ebben a változásban, hogy amikor két éve, 2016. november 15-én Bernáth Tamás átvehette az elnök-vezérigazgatói megbízatását, akkor már egyszer mind a négy „örökölt” helyettesét elküldte. Azt persze nem tudjuk, hogy ez ilyenkor vezérigazgatói, vagy feljebbről érkező politikai döntés.

De az mindenképpen különös, hogy bár Bernáthot Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter nevezte ki, úgy hírlett, hogy személyét Bártfai-Mager Andrea, akkori postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos javasolta. Ő pedig ma már miniszter, vagyis a azóta elengedett vezetők már a most hatalomban levő kör emberei lehettek. Igaz, egy ekkora állami banknál sohasem egyértelmű, hogy melyik magas rangú operatív vezetőt ki javasolta az adott posztra, a különböző személyek egy irányvonal képviselői, vagy éppen hogy egyfajta kompromisszum termékei.

A változások elérték a leányvállalatokat is, legalábbis az MFB Invest élén Katona Zsoltot (aki korábban a Budapesti Értéktőzsdét is vezette) Garamvölgyi Balázs, a Jeremie-program egyik legfőbb ismerője, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. első embere váltotta.

Állam és piac

Az állami cégek vezetői, vezető testületei az idei parlamenti választás után egy rakás helyen teljesen kicserélődtek. Nagyobb visszhangot kapott a Magyar Posta, az MVM, a MÁV és a Volánbusz – első embert is érintő változása, de a kényszerű népvándorlás más helyeken is zajlik.

Magánál az MFB-nél egyébként nem lehet azt mondani, hogy pusztán állami kötődésű szakemberek érkeznének a bankhoz, hiszen nemcsak a bankszövetség elnökségébe frissen beválasztott Bernáth Tamás sikeres piaci szakember, de mostanában több, olyan neves bankár (így Csont Dávid, Dercsényi András és Tenke Gábor) is fontos operatív vezetői posztot kapott  az MFB-nél, akik korábban kereskedelmi bankokban is bizonyítottak.

Változások várhatók

Beszélgetőpartnereink azt nem tudták megmondani, hogy a kipróbált, már ezen éra által kiválasztott szakembereknek miért kellett távozniuk, de egyik forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy az MFB jövőjével kapcsolatban leginkább azt kell figyelni, hogy szintet lép-e az MFB a kormányzathoz közeli üzleti körök, esetleg azok magántőkealapjainak finanszírozásában.

Forrásunk szerint ennek az lehetne a formája, ha úgy nyúlnak bele a honatyák az MFB-ről szóló 2001. évi XX. törvénybe, hogy az MFB Zrt. biztosítéknak (fedezetnek) elfogadhasson Magyarországon létrehozott, magyarországi székhelyű befektetési alapkezelő által kezelt befektetési alap által kibocsátott befektetési jegyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Csok