Ágnes
-5 °C
2 °C

Egészségtelen a magyar bankrendszer profitja a jegybank alelnöke szerint

2018.10.24. 13:14

A magyar bankrendszer magas költségszinttel és részben ezért drága pénzügyi szolgáltatásokkal, hitelekkel működik - írta friss elemzésében Nagy Márton, a jegybank alelnöke és Banai Ádám igazgató.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett cikk szerint régiós összevetésben is magas a bankrendszer jövedelmezősége, profitja Magyarországon, ugyanakkor szerkezete nem egészséges, nemzetgazdasági szempontból nem megfelelő, mivel egyaránt nagyon magas a bevételi és a kiadási oldal a mérlegfőösszeghez viszonyítva.

Forrás: MNB
Forrás: MNB

A jegybanki alelnök és igazgató szerint a magas költségszint egyik fő oka, hogy a magyar bankrendszer GDP-arányos hitelállománya lényegesen alacsonyabb, mint például a cseh bankrendszeré.

A bankrendszer méretének - penetrációjának - felzárkózása a régiós átlaghoz a cseh és a magyar bankrendszer költségszintje közti különbségnek nagyjából a felét eltüntetné. A másik feléhez a hazai bankok összeolvadása, tudatos költségcsökkentése, valamint hatékonyságának növelése szükséges, amely mérsékelheti az ügyfelek terheit, így csökkenhetnek a pénzügyi szolgáltatások, hitelek árai - írták.

Fontosnak nevezték, hogy a bankok ne a gazdasági szereplők szűkebb körének eladott drága termékek, szolgáltatások segítségével érjenek el megfelelő profitot, hanem széles kört kiszolgálva, a lehető legolcsóbban és hatékonyan. A bankrendszer alacsonyabb bevétel, valamint alacsonyabb költségek és akár változatlan profit mellett is képes elérni ezeket a célokat, ehhez azonban még sokat kell tennie - írta Nagy Márton és Banai Ádám.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!