Jenő
-3 °C
6 °C

Kúria: Az állam nem felelős a Malév csődjéért

2018.10.24. 08:41 Módosítva: 2018-10-24 10:31:47

A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a Malév csődjéért, ez pedig azt jelentheti, hogy senki nem fizeti ki az alkalmazottak elmaradt bérét – írja a Népszava. A légitársaság csődje óta 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja a végkielégítését vagy utolsó néhány fizetését, vannak, akiknek milliókkal tartozik a cég. 

A Bérgarancia alapból ugyan minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, ám sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát. Összesen mintegy

4,5 milliárd forintnyi ki nem fizetett végkielégítésről vagy bérről lehet szó, amit a légitársaság 95 százalékos tulajdonosaként a volt malévosok szerint az államnak kellene állnia.

A volt alkalmazottak egy része a pénzért pert indított, a bíróságtól pedig annak megállapítását várták, hogy az állam felelős a cég csődjéért. Első- és másodfokon nekik adott igazat a bíróság, az állam azonban fellebbezett, a Kúria október 9-i döntésében pedig hatályon kívül helyezte a korábbi ítéleteket, és azt állapította meg, hogy 

a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta.

Ez nem jelenti azt, hogy senkinek nem kéne megfizetnie a követeléseket (azok továbbra is jogosak), csak azt, hogy nem az állam felelős. Viszont mivel a Malévnak magának nem lesz erre 4,5 milliárd forintja, nem igazán látni, honnan jöhetne össze a pénz, ha már egyszer az állam nem vállalja magára.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

A Népszavának a légiközlekedésben dolgozók érdekeit képviselő Hunalpa elnöke, Demeter Csaba azt mondta, véleménye szerint politikai döntés született, a legfelsőbb bíróság "két, igazságügyi szakértők véleményével alátámasztott ítéletet söpört le". A volt dolgozók még nem döntötték el, hogy folytatják-e az ügyet az Alkotmánybíróság vagy akár Strasbourg felé fordulva, vagy esetleg külön kártérítési perekkel.

Akárhogy is, az államnak jól jött a Kúria döntése, mert ha az államot felelősnek nyilvánítják, akkor könnyen zöld utat kaphattak volna a Malév felé irányuló céges követelések is, ezek pedig már nagyobb összeget, mintegy 175 milliárd forintot tesznek ki. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?