Alakul az új csok-rendszer, nőnek a hitelként felvehető összegek

2018.10.25. 11:10 Módosítva: 2018.10.25. 12:22

A lakáskassza-támogatási rendszer felszámolásával a felszabaduló forrásokkal kibővítik a csok-rendszert: a felvehető maximális kedvezményes hitel összege nő, a korábbi maximumot pedig már két gyerekkel is fel lehet majd venni új lakásra – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a két gyerekeseknek 10 millió, a három gyerekeseknek pedig 15 millió forint áll majd rendelkezésére 3 százalékos kamatozású hitel formájában, amit az állami támogatás mellé fel lehet venni. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az új feltételek már idén életbe léphetnek, de mivel banki konstrukciókat is át kell alakítani, nem valószínű, hogy január 1. előtt a gyakorlatban is felvehetővé válnak az emelt összegű támogatott hitelek. A törvényi hatályba léptetést viszont mindenképpen még az idei évre szeretnék.

Gulyás szerint azért 15 millióra bővül a maximális hitelösszeg, mert ez az az emelés, "amelytől az ingatlanárak még nem emelkednek". (Hogy ezt hogyan számolták ki, az rejtély.)

A csok-átalakítással kapcsolatban annyit közöltek még bejelentésekben, hogy valószínűleg kitalálnak egy olyan konstrukciót, amelyben felújításra is használható lesz a támogatás. Ezzel kapcsolatosan most csak annyi hangzott el Gulyástól, hogy "nem változik a felhasználás köre", amiből arra lehet következtetni, hogy mégsem ment át a felújítással kapcsolatos ötlet a kormányon. Ha ez így van, az rossz hír azoknak a gyerekes családoknak, akik ltp híján esetleg csokból szerettek volna felújítani. A másik korábbi, több ízben felvetett ötlet, hogy  külön "falusi csokot" vezessenek be, amellyel a kistelepülésekre csábítanák a gyerekes családokat, továbbra is kérdés, a csütörtöki kormányinfón erről nem beszélt a miniszer. 

A csokkal azt szeretné elérni a kormány, hogy több gyerek szülessen azok körében, akik megengedhetik maguknak a gyerekvállalást, és hogy pörögjön az építőipar (újépítésű lakásra nagyobb a felvehető összeg), ezek közül az utóbbi jobban bejön, mint az előbbi