Olivér
4 °C
8 °C

Milliárdos kártérítést fizethet a magyar állam az egyik francia utalványos cégnek

2018.10.25. 08:35 Módosítva: 2018-10-25 08:37:24

Az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) nevű nemzetközi vitarendező szervezet október 9-én döntést hozott a magyar állam és a francia Cheque Déjeuner (újabb nevén Groupe UP) cafetériacég vitájában – írja a 444.

A Világbanknál működő bíróság a Cheque Déjeuner-nek adott igazat, és kártérítést ítélt meg a cégnek.

A Cheque Déjeuner egyike volt annak a három francia multinak, amelyeket 2011-2012-ben az Orbán-kormány adóemeléssel kiszorított az étkezésiutalvány-piacról 2011-12-es átalakításával, hogy helyet csináljon az Erzsébet-utalványnak. A rendszerről időközben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy jogellenes volt a bevezetése, ezért hamarosan fel is számolják. 

A Cheque Déjeuner a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárdos kártérítésre kötelezte a Magyar Államot. Az ICSID az 1987-es francia-magyar beruházásvédelmi megállapodás alapján döntött, aminek időközben már nem kéne irányadónak lennie, hiszen az uniós csatlakozással egyetlen nagy gazdasági térség részévé vált a két ország, és az nem tisztázott, hogyan hat az uniós jog a tagállamok közötti korábbi megállapodásokra. De a 444 cikke szerint ez nem tűnik nagyon lényeges szempontnak, mert az Európai Bíróság is jogellenesnek ítélte időközben a cafeteriaátalakítást. 

A mostani döntés esetében még nem lehet tudni pontosan, mennyi lesz a megítélt kártérítés, de a Cheque Déjeuner 39 millió eurót, azaz

kb. 12,6 milliárd forintot követelt az eredeti beadványában, tehát ez lehet az irányadó összeg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?