Jolán
2 °C
4 °C

New York beperelte az Exxon Mobilt

2018.10.25. 09:15

New York állam ügyésze szerdán keresetet nyújtott be az ExxonMobil ellen, mivel a cég szerinte megtévesztette a saját részvényeseit azzal kapcsolatban, mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a saját jövőbeli nyereségességére nézve – írja a New York Times.

Már a kereset sikeres benyújtása is kellően rossz hír az Exxonnak, de ha az eljárásban bebizonyosodik, hogy az ügyészségnek van igaza, az több százmillió dolláros veszteséget jelentene a világ egyik legnagyobb olajipari cégének, és a reputációját is alaposan megtépázná. Az Exxon ugyanis mostanában éppen azon dolgozott, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik élharcosaként mutassa magát. 

A beadvány nem azzal vádolja a céget, hogy hozzájárul az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedéshez – bár kétségtelenül van szerepe benne, csak ez a kereset most nem erről szól. A perben azt fogják eldönteni, hogy az Exxon félrevezette-e a részvényeseit, amikor arról tájékoztatta őket, milyen hatást gyakorolhat a globális felmelegedés az üzletre. A kereset szerint az cég a klímaváltozás jövőbeli költségei kiszámítása terén kétféle szcenárióval számolt aszerint, hogy miféle klímaváltozással összefüggő szabályozási változások jönnek. Az egyiket a a befektetési döntéseknél használták és a részvényesek felé prezentálták, a másikat - amely a szigorúbb szabályokkal és nagyobb költségekkel számolt - a cégvezetés belső használatra tartotta fenn.

A keresetet három évnyi nyomozás előzte meg, még egy előző ügyész, Eric T. Schneiderman vezetésével indult. Ebből következően a hosszan fennálló gyakorlatról tudnia kellett Rex Tillersonnak, Trump egykori külügyminiszterének is, aki korábban az Exxon Mobil elnök-vezérigazgatója volt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?