Péntektől nem viszik el a szemetet 116 településen

D  BJ20130731006
2018.10.25. 21:30

Nem viszi el a szemetet 116 Pest és Nógrád megyei településen a közszolgáltató (ide kattintva olvashatja az érintett cég által kezelt településeket), mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Kukaholdingtól, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től.

Ahogyan arról korábban már írtunk, az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd levelet írt a NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért, de mint most az InfoRádiónak elmondta, a csütörtökre megjelölt két utolsó tárgyalási időpontra sem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak.

Azt mondta, hogy ha péntek reggelig sem érkezik segítség, akkor megkezdik a katasztrófavédelem és az önkormányzatok kiértesítését. "Felmértük a meglévő üzemanyagkészletet, és az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények szolgáltatását megpróbáljuk ellátni, ameddig az üzemanyag kitart" - mondta az ügyvezető.

A cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek. Az igazgató szerint a Zöld Híd rendszerből közel két és fél milliárd forint fejlesztési forrás került ki, és az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik.

"Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni. Elindult egy felülvizsgálat, és ennek eredménye az lett, hogy még 122 millió forintot fizessünk vissza" - mondta Gyenes Szilárd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a helyzettel kapcsolatban azt mondta, nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. Azt ígérte, hogy a szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság jelentést tesz majd a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Halomban áll a szemét önöknél is? Küldjön fotót!
Küldje el nekünk!

Hogy a kukaholdingos megoldás egy idő után ide vezet, attól már a kezdetektől sokan tartottak. És a rendszer megalakulása után a vállalatoknak valóban nem kellett sokáig várni a hideg zuhanyra. Először jöttek a változatos különadók, majd a rezsicsökkentéssel járó hatósági árszabályozás. A tranzakciós adó, az e-útdíj, a telefonadó mind évi sokmilliós tételben sújtja a hulladékkezelési szektort.

Ehhez jött hozzá a kormány 2013 óta töretlen rezsicsökkentési láza, amely a szemétszállítási díjakat is befagyasztotta, így a nagy igyekezetben nemcsak a külföldi energiamultikat, hanem a hazai, ráadásul önkormányzati kézben levő cégeket is sikerült megszívatni. A hulladékos cégek elkezdtek durva mínuszokat felhalmozni.

(Borítókép: MTI/Bugány János)