Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Péntektől nem viszik el a szemetet 116 településen

D  BJ20130731006
2018.10.25. 21:30

Nem viszi el a szemetet 116 Pest és Nógrád megyei településen a közszolgáltató (ide kattintva olvashatja az érintett cég által kezelt településeket), mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Kukaholdingtól, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től.

Ahogyan arról korábban már írtunk, az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd levelet írt a NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért, de mint most az InfoRádiónak elmondta, a csütörtökre megjelölt két utolsó tárgyalási időpontra sem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak.

Azt mondta, hogy ha péntek reggelig sem érkezik segítség, akkor megkezdik a katasztrófavédelem és az önkormányzatok kiértesítését. "Felmértük a meglévő üzemanyagkészletet, és az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények szolgáltatását megpróbáljuk ellátni, ameddig az üzemanyag kitart" - mondta az ügyvezető.

A cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek. Az igazgató szerint a Zöld Híd rendszerből közel két és fél milliárd forint fejlesztési forrás került ki, és az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik.

"Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni. Elindult egy felülvizsgálat, és ennek eredménye az lett, hogy még 122 millió forintot fizessünk vissza" - mondta Gyenes Szilárd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a helyzettel kapcsolatban azt mondta, nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. Azt ígérte, hogy a szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság jelentést tesz majd a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Halomban áll a szemét önöknél is? Küldjön fotót!
Küldje el nekünk!

Hogy a kukaholdingos megoldás egy idő után ide vezet, attól már a kezdetektől sokan tartottak. És a rendszer megalakulása után a vállalatoknak valóban nem kellett sokáig várni a hideg zuhanyra. Először jöttek a változatos különadók, majd a rezsicsökkentéssel járó hatósági árszabályozás. A tranzakciós adó, az e-útdíj, a telefonadó mind évi sokmilliós tételben sújtja a hulladékkezelési szektort.

Ehhez jött hozzá a kormány 2013 óta töretlen rezsicsökkentési láza, amely a szemétszállítási díjakat is befagyasztotta, így a nagy igyekezetben nemcsak a külföldi energiamultikat, hanem a hazai, ráadásul önkormányzati kézben levő cégeket is sikerült megszívatni. A hulladékos cégek elkezdtek durva mínuszokat felhalmozni.

(Borítókép: MTI/Bugány János)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?