Jolán
2 °C
4 °C

Vizsgálatot akar egy néppárti képviselő, mert EU-támogatásból vett kisbuszokkal hoztak közönséget Orbán beszédére

2018.10.25. 10:31 Módosítva: 2018-10-25 13:20:38

Vizsgálatot sürget a Magyarországra érkező EU-támogatások felhasználása ügyében egy svéd EP-képviselő annak apropóján, hogy a valószínűsíthetően uniós pénzből vásárolt önkormányzati buszokkal fuvarozták a nézőket vidékről Orbán Viktor október 23-i beszédére – írja a Politico. 

Gunnar Hökmark Európai Néppárti képviselő (aki egy képviselőcsoportba tartozik a Fidesszel az EP-ben) azután jelentette be, hogy a költségvetési bizottsággal kivizsgáltatná az ügyet és a támogatások felhasználását általában, hogy a Politico szemlézte a 444 szerdán megjelent hírét a kisbuszokról. 

Hökmark arról is beszélt, hogy az eset finoman fogalmazva ellentmondásos és kínos, mivel Orbán beszédeiben rendre negatív színben tünteti fel az Európai Uniót. Az is hozzátette, a gyengeség jele, hogy a magyar miniszterelnöknek buszoztatásra van szüksége ahhoz, hogy összejöjjön az általa elvárt mennyiségű ember a beszédeire. 

A Népszava időközben azt is kiderítette, hogy két-háromszáz kilométerről utaztak Budapestre önkormányzati tulajdonban lévő kisbuszok, hogy faluvezetők, képviselők vagy érdeklődő állampolgárok meghallgathassák Orbán Viktor beszédét. A lap végigtelefonálta a beazonosítható önkormányzatokat a buszozással kapcsolatban, a legtöbb helyen azt mondták nekik, hogy bérbe adták a buszt október 23-ára, vagyis a használók - például egy helyi Fidesz-szervezet - fizetett néhány ezer forintot az autózásért. De olyan falu is akadt, ahol ingyen mentek a busszal, és a benzinköltséget is a település költségvetéséből fedezték. 

Az Indexnek Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője a cikk megjelenése után azt írta, ő is benyújtott egy írásbeli választ igénylő kérdést az Európai Bizottságnak ugyanebben az ügyben. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja azt tudakolja a Bizottságtól, tervezik-e vizsgálni az uniós támogatások magyarországi felhasználását, és hogy véleményük szerint "összeegyeztethető-e az források felhasználásának elveivel, ha azt olyan politikai rendezvény támogatására fordítják, amely az Európai Uniót és annak alapértékeit becsmérli?"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?