Vizsgálatot akar egy néppárti képviselő, mert EU-támogatásból vett kisbuszokkal hoztak közönséget Orbán beszédére

2018.10.25. 10:31 Módosítva: 2018.10.25. 13:20

Vizsgálatot sürget a Magyarországra érkező EU-támogatások felhasználása ügyében egy svéd EP-képviselő annak apropóján, hogy a valószínűsíthetően uniós pénzből vásárolt önkormányzati buszokkal fuvarozták a nézőket vidékről Orbán Viktor október 23-i beszédére – írja a Politico. 

Gunnar Hökmark Európai Néppárti képviselő (aki egy képviselőcsoportba tartozik a Fidesszel az EP-ben) azután jelentette be, hogy a költségvetési bizottsággal kivizsgáltatná az ügyet és a támogatások felhasználását általában, hogy a Politico szemlézte a 444 szerdán megjelent hírét a kisbuszokról. 

Hökmark arról is beszélt, hogy az eset finoman fogalmazva ellentmondásos és kínos, mivel Orbán beszédeiben rendre negatív színben tünteti fel az Európai Uniót. Az is hozzátette, a gyengeség jele, hogy a magyar miniszterelnöknek buszoztatásra van szüksége ahhoz, hogy összejöjjön az általa elvárt mennyiségű ember a beszédeire. 

A Népszava időközben azt is kiderítette, hogy két-háromszáz kilométerről utaztak Budapestre önkormányzati tulajdonban lévő kisbuszok, hogy faluvezetők, képviselők vagy érdeklődő állampolgárok meghallgathassák Orbán Viktor beszédét. A lap végigtelefonálta a beazonosítható önkormányzatokat a buszozással kapcsolatban, a legtöbb helyen azt mondták nekik, hogy bérbe adták a buszt október 23-ára, vagyis a használók - például egy helyi Fidesz-szervezet - fizetett néhány ezer forintot az autózásért. De olyan falu is akadt, ahol ingyen mentek a busszal, és a benzinköltséget is a település költségvetéséből fedezték. 

Az Indexnek Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője a cikk megjelenése után azt írta, ő is benyújtott egy írásbeli választ igénylő kérdést az Európai Bizottságnak ugyanebben az ügyben. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja azt tudakolja a Bizottságtól, tervezik-e vizsgálni az uniós támogatások magyarországi felhasználását, és hogy véleményük szerint "összeegyeztethető-e az források felhasználásának elveivel, ha azt olyan politikai rendezvény támogatására fordítják, amely az Európai Uniót és annak alapértékeit becsmérli?"