Szilvia
5 °C
16 °C

A románok tényleg gazdagabbak, mint a magyarok?

GettyImages-163442581
2018.10.26. 22:29
Végigszaladt a román sajtón, de még itthon is elterjedt, hogy a Credit Suisse legfrissebb tanulmánya szerint Romániában az emberek ma már gazdagabbak, mint Magyarországon. Azonban ez nem igaz.

Romániának öt szomszédja van: Ukrajna, Moldova, Bulgária, Szerbia és Magyarország. Amikor a Credit Suisse az idén is megjelentette a világ országainak gazdagságáról szóló Global Wealth 2018 című kiadványát, a román sajtón végigszaladt a nagy hír, az átlagos román felnőtt ma már valamennyi szomszédjánál gazdagabb. Rajtunk kívül négy elég szegény országról van szó, különösen az ukránok és a moldávok számítanak európai sereghajtónak (Albánia, Koszovó és Bosznia és Hercegovina azért még náluk is szegényebb), de vajon tényleg nálunk is vagyonosabbak lennének a románok? Igyekeztünk ennek utánajárni, de a háttérszámítások alapján ez az állítás nem tűnik igaznak.

A számok

Ha a Google fordítóba bemásoljuk a román cikkeket, például ezt, talán meglepő módon azt olvashatjuk, hogy a román újságírók sem pusztán ünnepelnek, amikor arról írnak, hogy megelőztek minket, hanem megkérdezik: "ha tényleg gazdagabbak vagyunk, akkor ezt vajon miért nem érezzük a zsebünkön?"

Na, de kezdjük a számokkal! A Credit Suisse oldalán nem csak mag az elegáns a tanulmány, de a mögöttes háttérszámítások (databook) is letölthető.

Az adatsorok böngészése alapján kiderül, hogy a Credit Suisse a felnőtt emberekre jutó vagyonokat összesíti, de akárhogyan is forgattuk az adatsorokat, mi azt találtuk, hogy a magyar adat, vagyis az egy felnőttre jutó 37594 dollár vagyon így is majdnem kétszerese a román adatnak, amely 20321 dollár. Érdekesség, hogyha minden felnőtt vagyonát összeadjuk a magyarok is, és a románok is éppen a világ vagyonának 1-1 ezrelékét tulajdonolják.

Forintban

Ha forintban mérjük egy átlagos magyar felnőtt vagyonát, akkor a Credit Suisse szerint 10,68 millió forintos érték jön ki egy átlagos felnőttre, amibe nem csak a pénzügyi megtakarítások számítanak bele, de az ingatlanvagyon is, hiszen Magyarországon, de Romániában is a legfőbb vagyonelem az a lakás, amiben élünk, mert ez döntőrészben saját tulajdonú.

Az biztos, hogy a románok esetében a vagyongyarapodás mostanában gyorsabb ütemű, mint a magyaroknál. A fő magyarázat elsősorban a saját tulajdonú ingatlanok áremelkedése és természetesen az ebben az időszakban európai éllovas román gazdasági növekedés, de a forint dollárral szembeni gyengülése is rontott a magyar pozíción.

A GDP-nk ugyanis sokkal nagyobb

Ugyanakkor a „románok már gazdagabbak, mint a magyarok” kijelentés már csak azért is teljességgel alaptalannak tűnik, mert az egy főre jutó magyar GDP érdemben magasabb, körülbelül 5300 dollárral nagyobb, mint a román. Több adatsort összehasonlítottunk, de mind a Credit Suisse, mind a tradingeconomics.com erre a különbségre jutott, noha eltérő nominális adatokat használtak.

Ráadásul a gazdagsághoz, a vagyonossághoz sohasem elég egyetlen év GDP-adatait vizsgálni, abban évszázadok vannak benne.

Ez így persze talán túlzás, de elég belegondolni, hogy amíg a GDP csak egyetlen év gazdasági kibocsátásával számol, addig a vagyoni helyzetünkbe az is belejátszik, hogy generációról, generációra mit öröklünk az őseinktől. Korábban a magyarok vagyonát mi is megpróbáltuk megbecsülni.

Borítókép: Bukarest egyik sétálóutcája. Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?