Olivér
4 °C
8 °C

A katasztrófavédelem veszi át a szemétszállítás feladatát

2018.10.26. 21:14

A katasztrófavédelem a Zöld Híd Kft-vel és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel péntek este "felmérte, hogy milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen", közölte rövid közleményében a Katasztrófavédelem pénteken.

Azt, hogy hasonló esetben a katasztrófavédelemnek kell átvennie a szemétszállítás feladatát, jogszabály rögzíti. Ilyenkor kétféle eshetőség van, az első, hogy ideiglenes a probléma, ilyenkor a katasztrófavédelem feladata csak addig terjed, hogy kijelöl egy vagy több másik szolgáltatót az országban, amelynek van szabad kapacitása, és át tudja venni egy időre a területet. 

A második a szükséghelyzet esete, ennek elrendeléséhez az kell, hogy közegészségügyi veszélyt állapítsanak meg. Mostanáig szemétügyben nem volt példa ilyesmire Magyarországon, valószínűbb, hogy az első opció válik valósággá a Zöld Híd esetében is. A szükséghelyzetben egyébként a katasztrófavédelem saját állományát kellene bevetni, ami teljes nonszensz lenne, képzeljük el például, ahogy tűzoltók hordják el a kommunális hulladékot ahelyett, hogy a saját munkájukat végeznék.

Gondot jelenthet azonban, hogy ha ki is osztják a feladatot másik közszolgáltatóknak, ők sem biztos, hogy könnyen elbírnak a hatalmas területtel. Hiszen a legtöbben ugyanúgy erejükön felül teljesítenek már évek óta, romló körülmények között.

A kukakáosz okairól, következményeiről és a várható folytatásról itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?