Kínában hetente ketten válnak dollármilliárdossá

2018.10.26. 22:49
Egyesült Államok, Nyugat-Európa Kína, de leginkább Kína - errefelé gyarapodnak a dollármilliárdosok.

2158 magánszemélynek volt tavaly év végén 1 milliárd dollárnál (azaz 285 milliárd forintnál) is több pénze - számolta ki az UBS svájci bank, illetve a big four tag PwC.

Természetesen lakosságarányosan még mindig az Egyesült Államok és Nyugat-Európa vezeti a listát, ugyanakkor Kína részaránya folyamatosan nő. Pár éve még csak elvétve volt kínai ember ebben a klubban, ma már ötből egy dollármilliárdos kínai.

A legjobban természetesen Kínában nő a dollármilliárdosok száma, egészen pontosan már 373 van belőlük, és ami különösen dicséretes egy kommunista államtól, ebben az országban

97 százalékban a magángazdaság, nagyon sokszor a lakossági szolgáltatások (retail) a gazdagodás terepe.

A tanulmány megjegyzi, hogy a negyvenes-ötvenes éveikben járó friss kínai dollármilliárdosok közül sokaknak szinte egyáltalán nincsenek magasabb szintű iskolai végzettségeik.

Viszont nagyon érzik a lakossági piacot. Igaz könnyű ott, ahol lakosság van bőven - tehetjük hozzá, ennyi potenciális vevővel biztosan könnyebb szép nagy számokat elérni, de az tényleg a kínai gazdaság erejét mutatja, hogy nem az állami mutyi, a nagy megrendelések hizlalják a milliárdos-listákat. Tavaly 50-nel lett több kínai milliárdos, de akkor hogy jön ki a cikk címében említett heti kettő? Ez is érdekes, Kínában ugyanis tényleg hetente két üzletember bekerül a csapatba, egy viszont ki is esik onnan, így már érthető a nettó változás.

A BBC cikke magyar dollármilliárdosokról külön nem szól, így nem tudhatjuk, hogy a mi potenciális jelöltjeink, Csányi Sándor OTP-vezér, illetve Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember benne vannak-e az elitklubban.