Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tüntetnek a szakszervezetek a cafeteria kivéreztetése miatt

2018.10.26. 13:58

A kormány nem tartotta be az ígéretét, semmiféle egyeztetés nem történt. A szakszervezetek ezért másfél hét múlva demonstrációval tiltakoznak a béren kívüli juttatások, a cafeteria megadóztatása ellen – nyilatkozta a Népszavának Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) elnöke. A tervek szerint november 6-án, kedden a Magyar Nemzeti Banktól a Parlamenthez vonulnak majd.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a LIGA Szakszervezetek szervezi. Székely azt mondta, a szakszervezetek „durva megszorításként” értelmezik a béren kívüli juttatások megadóztatását. Elmondása szerint a kormányzati megszorítás mintegy 2 millió munkavállalót érint rendkívül hátrányosan, főleg a lakhatás, a munkába járás és az öngondoskodás területén. Székely szerint

biztosra vehető ugyanis, hogy a cafeteria megadóztatása miatt a munkaadók jelentősen csökkenteni fogják a juttatásokat.

A veszteség mértéke ágazatonként eltérő: a vegyipari dolgozók esetében például fejenként évi 400 ezer forintos kieséssel kell számolni. Arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát arra, hogy egy tüntetéssel sikerül meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, Székely azt mondta, „ettől a kormánytól a munkavállalók már nem várhatnak semmit”. Ugyanakkor szerinte ilyen helyzetben a szakszervezetek azonban ilyen helyzetben nem maradhatnak tétlenek, kötelességük tiltakozni.

A cafeteria kinyírásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?