Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magasabb támogatást kaphat, aki képes kitörni a közmunkaprogramból

2018.10.28. 07:29
A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az állam jogos törekvése, hogy ösztönözze a közfoglalkoztatottakat (közmunkásokat), hogy próbáljanak az elsődleges munkaerőpiacra boldogulni, ahol, feltéve persze, hogy megállják a helyüket, magasabb béreket is kaphatnak. Varga Mihály  pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában most bejelentette, hogy a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás havi 45 600 forintra emelkedik, így még jobban motiválhatják a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon találják meg a boldogulásukat.

Van rá egy program

A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését - ismertette Varga Mihály.

Mint mondta, a program keretében adott elhelyezkedési támogatás ösztönzi a közfoglalkoztatottat, aki a versenyszférában történő elhelyezkedése esetén pluszjuttatásban részesül mindaddig, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna. A támogatásra az a közfoglalkoztatott is jogosult lesz, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ez 2000 forint pluszjuttatást jelenthet naponta - tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy az elhelyezkedési juttatást eddig 12 ezer fő vette igénybe.

Két megyére külön is figyelnek

A tárcavezető elmondta, hogy a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. A programnak köszönhetően országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig - mondta Varga Mihály.

Nehéz ügy

A közmunkások visszaterelése a piacra rendkívül nehéz feladat, az elmúlt évek programjai alacsony hatékonysággal zajlottak, de azért a közmunkások száma örvendetesen csökken, a valamivel 140 ezer fő feletti közmunkást létszámát a kormány egy éven belül 130 ezer fő alá szoríthatja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?