Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A Deloitte volt vezére lesz a pénzügyi államtitkár

2018.10.29. 13:06
A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy Varga Mihály miniszter Gion Gábort javasolja pénzügyekért felelős államtitkárnak. A matematikus végzettségű szakember korábban könyvvizsgálattal, olajiparral, de újabban már a bankszektorral is sokat foglalkozott.

Varga Mihály pénzügyminiszter Gion Gábort javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek a pénzügyekért felelős államtitkári tisztség betöltésére – adta hírül egy rövid közlemény hétfő délben.

Gion Gábor 1992-ben szerzett matematikus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Az utóbbi években a big four tag Deloitte-nál dolgozott, 2007-től 2010-ig auditvezető, majd 2017 közepéig vezérigazgató volt.

A három gyermekes Gion Gábor novembertől töltheti be a gyermeket váró Hornung Ágnes távozásával megüresedő pénzügyekért felelős államtitkári tisztséget.

Természetesen a közigazgatási protokoll megfogalmazása szerint a miniszter „javasolja” az államtitkárt, de azért aligha van sok nyitott kérdés, valóban biztosan Gion Gábor lesz, a hazai kormányzati struktúrában rendkívül fontos hivatal bürokratája.

Igyekeztünk érdeklődni a piacon, hogy miként is alakulhatott ki az a helyzet, hogy a Deloitte-tól érkezzen, igazi piaci szakember a kormányzatba.

A Fidesz-kormányzat és a Deloitte viszonyán ugyanis dolgozni kellett, hiszen a cég korábbi emblematikus vezetői, például Simor András volt jegybankelnök, vagy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a politikai paletta másik oldaláról kaptak megbízásokat.

A Deloitte-nak ezért 2010 után azon kellett dolgoznia, hogy bizonyítsa: a cég nem balos kötődésű. Az új vezetők ezért nagyon apolitikus módon igyekezték vezetni a társaságot, új kapcsolatokat építettek, és a törekvés sikerre vezetett.

Gion Gábor új vezérigazgatóként jól vezette a céget, a számokban és a szakmai folyamatokban is erős volt. Állítólag az egykori auditortársai kifejezetten becsülték, a lokális „sztárokkal”, a nagy dealeket hozó tanácsadókkal, tranzakciós szakemberekkel már voltak súrlódások, de ezek semmiképpen nem voltak élesek.

Ahogy mesélték róla, konzervatív, kifejezetten konfliktuskerülő alkat, aki a cég érdekeit remekül képviseli, igaz a környező országok Deloitte-vezetőihez képest, vagy általában is egy big four országos cégvezetőhöz képest kevésbé volt karakteres vezető.

Távozása is üzemszerűen menedzselt folyamat volt, Gion Gábor a 2017. június elsején kezdődő Deloitte-pénzügyi év elején lépett hátra (Fülöp András követte), de mivel partner, vagyis tulajdonos volt, a cég kötelékében maradt. Idén tavasszal aztán már nyílt titok volt, hogy elmegy.

Az új pénzügyi államtitkár könyvvizsgálati oldalról érkezett, egy ideig sokat foglalkozott a Mollal és az INA-val, de az elmúlt években már ő volt a legnagyobb ügyfél, vagyis az OTP ügyfélreferense is, egyre többet foglalkozott a pénzügyi szektorral.

A Deloitte erős a magyar hátterű bankoknál, nemcsak az OTP könyvvizsgálója, de komoly szerepe volt a takarékszövetkezeti szektor átalakításában, máig a Takarékbank könyvvizsgálója, de az MKB-val is régóta együttműködik. Ez a kapcsolat még a bajor tulajdon idejéből ered, de máig kitartott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?