A Deloitte volt vezére lesz a pénzügyi államtitkár

2018.10.29. 13:06
A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy Varga Mihály miniszter Gion Gábort javasolja pénzügyekért felelős államtitkárnak. A matematikus végzettségű szakember korábban könyvvizsgálattal, olajiparral, de újabban már a bankszektorral is sokat foglalkozott.

Varga Mihály pénzügyminiszter Gion Gábort javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek a pénzügyekért felelős államtitkári tisztség betöltésére – adta hírül egy rövid közlemény hétfő délben.

Gion Gábor 1992-ben szerzett matematikus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Az utóbbi években a big four tag Deloitte-nál dolgozott, 2007-től 2010-ig auditvezető, majd 2017 közepéig vezérigazgató volt.

A három gyermekes Gion Gábor novembertől töltheti be a gyermeket váró Hornung Ágnes távozásával megüresedő pénzügyekért felelős államtitkári tisztséget.

Természetesen a közigazgatási protokoll megfogalmazása szerint a miniszter „javasolja” az államtitkárt, de azért aligha van sok nyitott kérdés, valóban biztosan Gion Gábor lesz, a hazai kormányzati struktúrában rendkívül fontos hivatal bürokratája.

Igyekeztünk érdeklődni a piacon, hogy miként is alakulhatott ki az a helyzet, hogy a Deloitte-tól érkezzen, igazi piaci szakember a kormányzatba.

A Fidesz-kormányzat és a Deloitte viszonyán ugyanis dolgozni kellett, hiszen a cég korábbi emblematikus vezetői, például Simor András volt jegybankelnök, vagy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a politikai paletta másik oldaláról kaptak megbízásokat.

A Deloitte-nak ezért 2010 után azon kellett dolgoznia, hogy bizonyítsa: a cég nem balos kötődésű. Az új vezetők ezért nagyon apolitikus módon igyekezték vezetni a társaságot, új kapcsolatokat építettek, és a törekvés sikerre vezetett.

Gion Gábor új vezérigazgatóként jól vezette a céget, a számokban és a szakmai folyamatokban is erős volt. Állítólag az egykori auditortársai kifejezetten becsülték, a lokális „sztárokkal”, a nagy dealeket hozó tanácsadókkal, tranzakciós szakemberekkel már voltak súrlódások, de ezek semmiképpen nem voltak élesek.

Ahogy mesélték róla, konzervatív, kifejezetten konfliktuskerülő alkat, aki a cég érdekeit remekül képviseli, igaz a környező országok Deloitte-vezetőihez képest, vagy általában is egy big four országos cégvezetőhöz képest kevésbé volt karakteres vezető.

Távozása is üzemszerűen menedzselt folyamat volt, Gion Gábor a 2017. június elsején kezdődő Deloitte-pénzügyi év elején lépett hátra (Fülöp András követte), de mivel partner, vagyis tulajdonos volt, a cég kötelékében maradt. Idén tavasszal aztán már nyílt titok volt, hogy elmegy.

Az új pénzügyi államtitkár könyvvizsgálati oldalról érkezett, egy ideig sokat foglalkozott a Mollal és az INA-val, de az elmúlt években már ő volt a legnagyobb ügyfél, vagyis az OTP ügyfélreferense is, egyre többet foglalkozott a pénzügyi szektorral.

A Deloitte erős a magyar hátterű bankoknál, nemcsak az OTP könyvvizsgálója, de komoly szerepe volt a takarékszövetkezeti szektor átalakításában, máig a Takarékbank könyvvizsgálója, de az MKB-val is régóta együttműködik. Ez a kapcsolat még a bajor tulajdon idejéből ered, de máig kitartott.