A kanadai fűbiznisz már Afrikában terjeszkedne

2018.10.30. 15:48

Ipari kenderrel foglalkozó kanadai lobbisták azt akarják elérni, hogy nagy mennyiségben vásárolhassanak kanabiszt Malawiban, írja a helyi Nyasa Times. A dél-afrikai székhelyű, de kanadai tulajdonú Green Quest Pharmaceuticals szerint Malawi lemaradni látszik az egyre nagyobb potenciállal kecsegtető legális fűbizniszről, ezért szeretnék elérni, hogy egy 50 ezer hektáros területen ipari kendert termeszthessenek, amiből ruhákat vagy éppen gyógyszert is tudnának gyártani.

A cég szóvivője szerint az ország egyik legnagyobb exportcikkének számító dohányt válthatná le hozzátávon a kender, hiszen a dohánytermékek piaca évtizedek óta szűkül, miközben az egyre több helyen legalizált kender piaca csak most kezd beindulni. Malawiban ugyan már dolgoznak ipari kenderrel bizonyos kutatóbázisokon, de továbbra is illegális az orszábgan. Viszont ha a kormány megsietteti a legalizálást, akkor az emberek termeszthetnének ipari kendert, a befektetők pedig a megfelelő engedéllyel vásárolhatnak majd a helyi farmerektől.

Azt fontos kiemelni, hogy az ipari kender nem tartalmaz pszichoaktív hatóanyagot, és a marihuánafogyasztás továbbra is illegális marad az országban.

Egy másik, szintén ipari kenderrel foglalkozó helyi cég szerint hatalmas potenciál van ebben az iparágban, hiszen a kenderolajtól, az ételeken át a samponig rengeteg felhasználási módja van a növénynek.