Belügy: A szemétkáosz csak egy LMP-s politikus játszmája

2018.10.30. 12:56 Módosítva: 2018.10.30. 15:56

Kedden végre megszólalt a kormány és a katasztrófavédelem a Nógrád és Pest megye egy részén kibontakozó szemétkatasztrófával kapcsolatban. Mindazonáltal a fontos dolgokra továbbra sem derült fény:

a rövid sajtótájékoztató elején rögtön közölték, hogy az újságírók nem kérdezhetnek,

a megszólaló illetékesek pedig maguktól nem tértek ki egy sor lényegi kérdésre.

Kormány: LMP!

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a Zöld Híd nem képes ellátni a szerződéses kötelezettségét, amit szerinte "vissza sem hajlandó adni". Kontrát szerint az ügy csak egy

LMP-s politikus játszmája, és a kormány nem enged a zsarolásnak,

de azért biztosítani fogja a szükséges pénzt a hulladékszállításhoz. A kormány az emberek érdekeit nézi, tette még hozzá. Kontrát egyébként több dologra is utalhatott az LMP-zéssel, egyrészt a választásokon az LMP-vel szövetséges Gémesi György vezette gödöllői önkormányzat befolyására a Zöld Híd felett, másrészt arra, hogy a Zöld Híd megbízott vezetője, Gyenes Szilárd korábban az LMP nyugat-nógrádi országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes
Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes
Fotó: Zsilák Szilvia / Index

Tény, hogy a hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban rendre a Zöld Híd a leghangosabb a közszolgáltatók közül, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyedül nekik lennének finanszírozási gondjaik. A hulladékágazat érdekképviseleti szervei évek óta minden fórumon elmondják, hogy a rezsicsökkentés és az NHKV működése miatt egyszerűen nincs elég pénz a rendszerben, de az egyes - egytől egyig önkormányzati tulajdonú, önkormányzati függésben létező - nonprofit cégek közül csak kevesen mernek nyilvánosan asztalt borítani – sokan inkább hitelekből működnek, amíg lehet.

Tehát a kormány részéről az LMP-zés aligha magyarázza az összképet, ami sokkal inkább abba az irányba mutat, hogy évek kitartó munkájával a teljes hulladékos ágazatot a tönk szélére juttatták a rossz döntések. A rendszer elhibázottságát egyébként a mostani botrány előtt már kormányzati szinten is elismerték, és megoldást ígértek heteken belül. 

Katasztrófavédelem: Felkészültünk

A katasztrófavédelem főigazgatója is megszólalt a sajtótájékoztatón, ő azt mondta, felkészültek a szemétszállítás megszervezésére az ország bármelyik pontján, és képesek ellátni a szolgáltató feladatát. De részletekbe nem bocsátkozott, így nem tudtuk meg, hogy mikor és ki viszi el a szemetet az érintett településekről. 

Próbáltuk elérni a Zöld Híd képviselőit is, hogy nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, de ezen e héten még nem sikerült beszélnünk velük. Sajtótájékoztatójuk alapján csak annyit lehet tudni, hogy nem tárgyal velük senki a kormány oldaláról, patthelyzet van. A katasztrófavédelem mostani sajtótájékoztatóján - ha lehetett volna kérdezni - szerettük volna megtudni többek között, hogy hány nap után minősül közegészségügyi veszélyhelyzetnek az utcán álló szemét, hogy miért nem tárgyalnak a Zöld Híd vezetésével, és hogy hogyan tervezi megoldani a kormány az országosan egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülő hulladék-közszolgáltatók problémáját. 

Gémesi: Nem jelent meg a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem kiállása után pár órával Gödöllő polgármestere és az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke, Gémesi György is sajtótájékoztatót tartott. Gémesi azt mondta a vállalás ellenére nem jelent meg a katasztrófavédelem a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nél hétfőn, hogy a 116 érintett településen ellássák a szemétszállítást. A polgármester azokra a kormányzati megynilvánulásokra is reagált, amelyek zsarolásnak nevezték a társaság leállását. Mint mondta, nem zsarolásról van szó, hanem arról, hogy csak olyan szintű szolgáltatást tudnak végezni, amilyen a számlán lévő pénzből kitelik.

Gyenes Szilárd, a Zöld Híd megbízott ügyvezető igazgatója azt mondta, reggel még egyszer felhívta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-t, hogy utalják át a munka megkezdéséhez szükséges pénzügyi forrásokat, emellett ügyvédi letétbe helyeztette a dolgozók bérét, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy előfordulhat, hogy nem kapják meg a munkabérüket. "A következő napokban komoly helyzet alakulhat ki, mert ha a területen kint lévő hulladék egy hétig halmozódik, annak elszállítása és lerakása több mint két hónapnyi munkát igényel" – mondta. 

Gyenes úgy saccol, a jelenleg meglévő üzemanyagkészletből még körülbelül egy hétig el tudják vinni a szemetet az óvodákból, iskolákból, egészségügyi intézményekből, valamint a temetők környékéről.