Jenő
-2 °C
6 °C

Belügy: A szemétkáosz csak egy LMP-s politikus játszmája

2018.10.30. 12:56 Módosítva: 2018-10-30 15:56:44

Kedden végre megszólalt a kormány és a katasztrófavédelem a Nógrád és Pest megye egy részén kibontakozó szemétkatasztrófával kapcsolatban. Mindazonáltal a fontos dolgokra továbbra sem derült fény:

a rövid sajtótájékoztató elején rögtön közölték, hogy az újságírók nem kérdezhetnek,

a megszólaló illetékesek pedig maguktól nem tértek ki egy sor lényegi kérdésre.

Kormány: LMP!

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a Zöld Híd nem képes ellátni a szerződéses kötelezettségét, amit szerinte "vissza sem hajlandó adni". Kontrát szerint az ügy csak egy

LMP-s politikus játszmája, és a kormány nem enged a zsarolásnak,

de azért biztosítani fogja a szükséges pénzt a hulladékszállításhoz. A kormány az emberek érdekeit nézi, tette még hozzá. Kontrát egyébként több dologra is utalhatott az LMP-zéssel, egyrészt a választásokon az LMP-vel szövetséges Gémesi György vezette gödöllői önkormányzat befolyására a Zöld Híd felett, másrészt arra, hogy a Zöld Híd megbízott vezetője, Gyenes Szilárd korábban az LMP nyugat-nógrádi országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes
Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes
Fotó: Zsilák Szilvia / Index

Tény, hogy a hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban rendre a Zöld Híd a leghangosabb a közszolgáltatók közül, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyedül nekik lennének finanszírozási gondjaik. A hulladékágazat érdekképviseleti szervei évek óta minden fórumon elmondják, hogy a rezsicsökkentés és az NHKV működése miatt egyszerűen nincs elég pénz a rendszerben, de az egyes - egytől egyig önkormányzati tulajdonú, önkormányzati függésben létező - nonprofit cégek közül csak kevesen mernek nyilvánosan asztalt borítani – sokan inkább hitelekből működnek, amíg lehet.

Tehát a kormány részéről az LMP-zés aligha magyarázza az összképet, ami sokkal inkább abba az irányba mutat, hogy évek kitartó munkájával a teljes hulladékos ágazatot a tönk szélére juttatták a rossz döntések. A rendszer elhibázottságát egyébként a mostani botrány előtt már kormányzati szinten is elismerték, és megoldást ígértek heteken belül. 

Katasztrófavédelem: Felkészültünk

A katasztrófavédelem főigazgatója is megszólalt a sajtótájékoztatón, ő azt mondta, felkészültek a szemétszállítás megszervezésére az ország bármelyik pontján, és képesek ellátni a szolgáltató feladatát. De részletekbe nem bocsátkozott, így nem tudtuk meg, hogy mikor és ki viszi el a szemetet az érintett településekről. 

Próbáltuk elérni a Zöld Híd képviselőit is, hogy nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, de ezen e héten még nem sikerült beszélnünk velük. Sajtótájékoztatójuk alapján csak annyit lehet tudni, hogy nem tárgyal velük senki a kormány oldaláról, patthelyzet van. A katasztrófavédelem mostani sajtótájékoztatóján - ha lehetett volna kérdezni - szerettük volna megtudni többek között, hogy hány nap után minősül közegészségügyi veszélyhelyzetnek az utcán álló szemét, hogy miért nem tárgyalnak a Zöld Híd vezetésével, és hogy hogyan tervezi megoldani a kormány az országosan egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülő hulladék-közszolgáltatók problémáját. 

Gémesi: Nem jelent meg a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem kiállása után pár órával Gödöllő polgármestere és az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke, Gémesi György is sajtótájékoztatót tartott. Gémesi azt mondta a vállalás ellenére nem jelent meg a katasztrófavédelem a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nél hétfőn, hogy a 116 érintett településen ellássák a szemétszállítást. A polgármester azokra a kormányzati megynilvánulásokra is reagált, amelyek zsarolásnak nevezték a társaság leállását. Mint mondta, nem zsarolásról van szó, hanem arról, hogy csak olyan szintű szolgáltatást tudnak végezni, amilyen a számlán lévő pénzből kitelik.

Gyenes Szilárd, a Zöld Híd megbízott ügyvezető igazgatója azt mondta, reggel még egyszer felhívta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-t, hogy utalják át a munka megkezdéséhez szükséges pénzügyi forrásokat, emellett ügyvédi letétbe helyeztette a dolgozók bérét, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy előfordulhat, hogy nem kapják meg a munkabérüket. "A következő napokban komoly helyzet alakulhat ki, mert ha a területen kint lévő hulladék egy hétig halmozódik, annak elszállítása és lerakása több mint két hónapnyi munkát igényel" – mondta. 

Gyenes úgy saccol, a jelenleg meglévő üzemanyagkészletből még körülbelül egy hétig el tudják vinni a szemetet az óvodákból, iskolákból, egészségügyi intézményekből, valamint a temetők környékéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?