Szilvia
5 °C
16 °C

26 százalékkal több a betöltetlen állás, mint tavaly

B  OB20180727008
2018.10.30. 09:01 Módosítva: 2018-10-30 09:19:57

Robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése Magyarországon, de van még tartalék a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a toborzásban is új utakat kell találni, mert a régi módszerek már nem elégségesek – derül ki az interjúból, amit Juhász Csongor, a Prohumán nevű munkaerőkölcsönző cég vezetője adott a Magyar Hírlapnak

Tavaly év végéhez képest 14 százalékos, egy évvel ezelőtthöz képes pedig már 26 százalékos a növekedés a betöltetlen állásokban Magyarországon,

mondta Juhász. Ő az aggasztó statisztika ellenére optimista, mint mondta, vannak még tartalékok, például ők azt látják, hogy ha elmennek a munkavállalókért, a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, közlekedést vagy szállást is biztosítanak, akkor sokan hajlandóak tartósan munkát vállalni. Szerinte az ipar és adminisztratív területeken van még egyfajta statikus tartalék, amelynek kiaknázása szakértelmet igényel a HR-cégek részéről. A Prohumán Juhász Csongor elmondása szerint közel háromezer közmunkást terelt át a termelő szektorba.

A tartalékok eloszlása földrajzilag egyenlőtlen, Juhász szerint vannak olyan országrészek, ahol már elérte a foglalkoztatás a maximumot, például Győr, Székesfehérvár és Tatabánya környéke. Relatíve magasabb, 6,4 százalékos munkanélküliség az Észak-Alföldön jellemző. A határon túli toborzás terjed, a szomszéd országok határmenti területeiről egyre inkább nem csak magyar anyanyelvűek jönnének, de ehhez meg kell szervezni a saját nyelven történő betanítást, ügyintézést. 

A cégeknek manapság már nem csak a munkaerő megtalálása, hanem megtartása is kihívást jelent, ugyanis a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat. A legnagyobb verseny az autóipari dolgozókért folyik, a beszállítók rengeteg embert keresnek a kékgalléros munkaterületekre. Szellemi területen pedig továbbra is az informatikusok a legkeresettebbek, Juhászék azt tapasztalják, junior pozíciókba is tömegesen képes kezdő munkavállalókat felszívni a szektor, ráadásul már a tavalyi szinthez képest is magasabbról indulnak a bérek. 

(Borítókép: Hallgatók, munkahelyi bejáráson Debrecenben. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?