Teljesen elcsokosodik a lakáspolitika az ltp kinyírásával

2018.10.31. 05:15

A magyar állam idén és jövőre a terv szerint még elkölt kicsit több mint 150 milliárd forintot lakástakarék-támogatásra, a támogatás megszüntetése miatt ugyanakkor a következő években a felszabaduló forrásokat átcsoportosítják a családi otthonteremtési kedvezményre (csok).

A Habitat for Humanity nevű civil szervezet 2018-as lakhatási jelentéséből kiderül, hogy az állam lakhatási célú kiadásaiban a lakástakarékok támogatása milyen jelentős volt, másrészt pedig az is látványos, ahogy a családi otthonteremtési kedvezményre fordított források nagysága nominális és arányos mértékben is növekszik. Az ábrán is jól látszik ez a trend.

Az alsó ábrán az is látszik, hogy miközben a csok 2015-ben a még csak az összes lakhatási célú kiadás nagyjából 3 százalékát tette ki, idén kamattámogatások nélkül 36 százalékot tettek ki a csokos kiadások a büdzsében a lakhatási kiadásokon belül. A lakástakarékra fordított források évek óta fixen 25 százalék körül alakultak.

A magyar állam kifejezetten sokat költ lakhatási támogatásokra, viszont ahogy a jelentés megállapítja, a költségvetésben kilencszer annyi forrás megy nem célzott támogatásokra, mint amit kifejezetten rászorultsági alapon nyújt a kormány. Az olyan, elvileg nem célzott támogatások, mint amilyen a csok, viszont elég célzottak abban az értelemben, hogy a feltételeiket úgy állapították meg, hogy a szegényebb háztartások kimaradnak belőle.

A hajléktalanság kriminalizációja miatt aktuális és fontos információ, hogy amíg 2012-ben lakásfenntartási támogatásokra, segélyekre az összes kiadás csaknem ötöde ment el (17,7 százalék), addig idén ez az arány már csak kevesebb mint 8 százalék (nominálisan is csökkent ez a tétel 28-ról 22 milliárd forintra). A hajléktalanellátásra nominálisan nagyságrendileg hasonlóan költ a költségvetés, mint 2012-ben, de az arány ezen a területen is csökkent (5,24 százalékról 3 százalékra).

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az állam a lakhatás szociálisan célzott támogatásából egyre inkább kivonul: a lakhatási célú juttatások a GDP 0,9 százalék-áról (2007) 2015-re 0,3 százalékra csökkentek; 2007-ben még a szociális transzferek 4,1 százalék-át fordította az állam lakhatási célra, ami 2015-re 1,5 százalékra csökkent.

A lakhatási jelentésről itt és itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Bankszámla