Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Már Nógrád megyébe is elért a sertéspestis

2018.10.31. 12:09

A Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma - írja közleményében a Nébih . Az elhullott állatok tetemére a korábban már állategészségügyi korlátozások alá vont, ún. fertőzött területen találták a szakemberek. A fertőzés a korábbi Heves megyei esetekhez kapcsolódik és a vírus mozgása egyértelműen a vaddisznó populáción belüli terjedésének következménye.

Korábban már három keleti megyében, Hevesben, Szabolcsban és Borsodban is  találtak  sertéspestises vaddisznót. A borsodi esetről azt írták a Nébih szakemberei, hogy annak nincs köze a Heves megyében terjedő fertőzéshez, mert ahhoz túl messze találták a beteg állatot. 

Az ASP az emberre nem veszélyes, viszont nagyon nagy gazdasági károkat tud okozni, ha a házi sertések körében is elkezd terjedni. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Arról, hogy az őszi makkszezonnal hogy gyorsulhat fel a járvány terjedése a vaddisznók között és hogy mit lehetne tenni, arról itt írunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?