Jolán
2 °C
4 °C

Brexit: közel lehet a megállapodás

2018.11.04. 11:10

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalásokon, amellyel elkerülhető lenne, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között vámhatár jöjjön létre - írja az MTI.

Az EU és a brit kormány közötti tárgyalások egyik legfontosabb kérdése az, hogy mi lesz Észak-Írországgal. Ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, és nem maradna a vámunió tagja sem, akkor az ír szigeten vámhatárt kellene felállítani és ellenőrizni kellene az független és uniós tag Írország és a brit Észak-Írország közötti 499 kilométeres határszakaszon zajló kereskedelmet, ami elfogadhatatlan a brit és az ír félnek is. Ennek alternatívája lenne az a javaslat, hogy Észak-Írország maradjon a vámunió része, ekkor viszont Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között húzódna vámhatár, amit a brit kormány szintén nem tud elfogadni. Erről a dilemmáról részletesebben itt olvashat.  

A The Sunday Times című konzervatív lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokra hivatkozva azt írja, az Európai Unió már hajlik arra, hogy az egész Egyesült Királyság a vámunió tagja maradjon a brexit utána, így nem lenne szükség se arra a pótmegoldásra, hogy  Észak-Írország maradjon a vámunió tagja és arra sem, hogy határellenőrzést kelljen bevezetni az ír szigeten. 

A lap értesülései szerint ugyanakkor ahhoz, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjai is támogassák az alkut, szerepelne a megállapodásban egy "kilépési záradék" is, amely szerint az Egyesült Királyság nem maradna "örökre" ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.

A The Sunday Times értesülései szerint a formálódó kompromisszum egyik fő elemeként az Európai Unió már hajlandó lenne arra, hogy az áruforgalom vámkezelését nem Írország és Észak-Írország határán, hanem "a piacon", vagyis a gyárakban, üzletekben lehessen elvégezni.

A ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya, és sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?