Egyre népszerűbbek a külvárosi lakások

2018.11.05. 13:41

Továbbra is egyre emelkednek a budapesti ingatlanárak, emiatt pedig a vevők egyre jobban érdeklődnek az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészek iránt - írja legfrissebb elemzésében az ingatlan.com. 

A növekvő érdeklődés abban is látszik, hogy októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII., és a XV. kerületekben volt a legmagasabb. Szintén sokan érdeklődnek a XI. kerületi lakások, házak iránt, az átlagnál kevesebben nézték meg viszont a korábban nagyon népszerű XIII., VIII., VI. kerületi lakásokat. 

Mindez az árak szintjén úgy néz ki, hogy az októberben az egyik legnépszerűbb csepeli használt lakások átlagos négyzeméterára egy év alatt ugyan 27 százalékkal nőtt, de a 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható, például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárával. Szintén jelentős,  36- 40 százalékos áremelkedés látható a    XV. és  X. és kerületi lakások árában is de így is alig több mint 500 ezer forint egy lakás négyzetmétere ezekben a városrészekben. 

grafikon2018q2.png
Grafika: ingatlan.com

Balogh László szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia, a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők. 

A KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban is tovább drágulnak a lakások: az év első felében a lakások áremelkedése 8,2 százalék volt, szemben a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékos drágulással. Az új lakások 7,6 százalékkal kerülnek többe, szemben a múlt év egészére jellemző 6 százalékos áremelkedéssel. A lakáspiaci forgalom tovább élénkült, az első félévben 59 ezer lakóingatlant adtak el, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg.