5-10 milliós életkezdési kölcsönön gondolkodik a kormány

D  TT20150505054
2018.11.05. 16:04
Kétharmadossá tennék a családtámogatásokat érintő törvényeket, 5-10 millió forintos életkezdési kölcsönt adhatnak a gyermekre vágyó fiatal pároknak, életre szóló támogatást kaphatnak a háromgyerekes anyák, és még az Alaptörvényt is átírhatják a legújabb nemzeti konzultáció alapján.

"Döntsünk közösen a jövőről, töltse ki az alábbi kérdőívet!" - ezzel a felszólítással tárja a kormány újabb nemzeti konzultációját a magyarok elé, a levelek postázását már meg is kezdték, a héten több százezren kaphatják meg a papírt, amit aztán ingyen vissza is lehet küldeni.

Nem valódi a kíváncsiság

A felszólítás kissé megtévesztő, a nemzeti konzultáció ugyanis jellemzően sem mint a döntés-előkészítés eszköze, sem mint kérdőív nem igazán értelmezhető – részben már meghozott kormányzati döntésekre kérdez rá, miközben a kutatásmódszertan alapvetéseit söpri félre – de mint marketingeszköz természetesen működik.

Mozgósít, tudatosít, sokaknak munkát és témát ad: biztosak lehetünk benne, hogy mostantól még sokat halljuk emlegetni a kormányzati szereplők különböző megnyilatkozásaiban, találkozhatunk majd ezzel reklámokban, beszélgetős műsorokban, rádióban, tévében, plakátokon.

A legújabb konzultáció a családtámogatásokról szól, a formula a szokásos. Egy bevezető mondat, amely megemlékezik egy kormányzati intézkedésről, nyakon öntve egy az ellenzéket vagy Brüsszelt szidalmazó kiszólással, ezután jön egy "sokak által osztott" vélemény ismertetése, amely történetesen a kormányéval egyezik. Majd következik az "egyetért-e" kezdetű, falhoz szegező rákérdezés, amely bár jellemzően túlságosan leegyszerűsítő és általános, a válasznál nem hagynak teret árnyalatoknak vagy kiegészítésnek.

A konzultációnak a konzultáció része azonban egyébként is másodlagos, ahogyan az már korábban is gyakran előfordult, az emberek még vissza sem küldték a levelet, a kormány már meg is hozta az ott belengetett intézkedést, majd később "az eredményeket kiértékelve" megállapította, hogy az teljes mértékben a "választók akaratával összhangban" történt.

Még több támogatás jöhet

Ezzel együtt a nemzeti konzultáció mégis tud informatív lenni, gyakran előkerülnek ugyanis benne olyan elemek, amelyek csak később kibontakozó kormányzati szándékokat tükröznek. A mostani konzultációnál is ez a helyzet, a témák ugyan részben ismertek, a töltelékkérdések és ismert elemek mellett azonban új terveket is találhatunk az anyagban.

Olyan kérdéseket és megállapításokat, amelyek eddig nem, vagy kevésbé hangsúlyos elemként szerepeltek a kommunikációban, és amellyel a kormány jövőbeli témákat vezethet elő.

  • Megállapítják például, hogy az Alaptörvény csak annyit határoz meg, hogy "a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni", de ezt sokak szerint ki kellene egészíteni azzal, hogy a "gyermeknek joga van családban, lehetőleg az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni." Hogy ez a változtatás pontosan milyen célt szolgálna, arról egyelőre inkább csak találgathatunk.
  • Felvetik az 5-10 millió forintos, "kamatmentes életkezdési kölcsön" fogalmát, amit a fiatal pároknak lehetne adni, és az elindulásban, az önálló élet elkezdésében segítene, előrébb hozhatná a gyerekvállalás időpontját. A kissé elnagyoltan vázolt ötlet nem teljesen ugyanaz, mint a most elérhető csokos konstrukciók, illetve a megfogalmazás alapján is arra lehet következtetni, hogy ez inkább a meglévő, illetve már bejelentett támogatások mellett jelenhetne meg.
  • A legalább három gyereket felnevelők életük végéig támogatást kapnának. (Ezt már korábban is belengették.) Négy gyerek fölött "valódi főállású anyaként" magasabb állami juttatást lehetne kapni.
  • Illetve bedobják azt is, hogy a költségvetést érintő családtámogatásokat kétharmadossá tennék, hogy azokat ne legyen olyan könnyű eltörölni.

A konzultáció kérdései

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyerek vállalása esetén több támogatást kell adni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyereket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?
  5. Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?
  6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?
  7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?
  8. Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak védenie kell?
  9. Egyetért-e azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van az apához és az anyához?
  10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?