Szilvia
5 °C
16 °C

Trump vámjaitól félti a világgazdaságot a Moody's

2018.11.06. 15:25

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdi 2019-et a világgazdaság, de a globális növekedési lendület lassul, és erősödnek a hosszabb távú gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő bizonytalanságok - ez áll a Moody's Investors Service kedden Londonban közzétett éves globális előrejelzésében, amiről az MTI írt.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas tanulmánya kiemeli, hogy annak a 138 országnak, amelynek  adósosztályzatot adott a cég, a háromnegyedének besorolására stabil kilátás érvényes. További 15 szuverén adós felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással szerepel a Moody's osztályzati listáján.

A cég 19 országra tart érvényben leminősítési kockázatokat jelző negatív kilátást. A Moody's elemzése hangsúlyozza, hogy egy évvel ezelőtt még 22 ország adósosztályzatát terhelte negatív kilátás. A cég arra számít, hogy

a globális GDP-érték zömét előállító húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság növekedése az idén tetőzik 3,3 százalékon, és 2019-ben 2,9 százalékra lassul.

A Moody's szerint ez is robusztus növekedés, ám a hitelminősítő várakozása szerint a G20 átlagán belül a fejlett ipari gazdaságok növekedési üteme jövőre már csak 1,9 százalék lesz az idei évre várt 2,3 százalék után. A G20 országcsoport feltörekvő térségi gazdaságaiban a Moody's az idén 5 százalékos, 2019-ben 4,6 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol.

A Moody's tanulmánya szerint a 2019-es év legerősebb, legkiterjedtebb hatású geopolitikai kockázati tényezője az Egyesült Államok kereskedelmi politikája lesz. Azok a vámok, amiket eddig Trump kormányzata kivetett a kereskedelmi partnereire a világkereskedelem éves értékének 2,5 százalékát érintik, a kilátásba helyezett büntetővámokkal együtt 1267 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalomra terjedhetnek ki. Ez a világgazdasági szintű GDP-érték 1,6 százalékának felelne meg, és a globális importérték 7,3 százalékát érintené.

A Kínával szembeni kétoldalú kereskedelmi intézkedéseken, illetve az acél- és alumíniumimportra érvényesített globális vámokon kívül az Egyesült Államok felvetette annak lehetőségét is, hogy a teljes amerikai autó- és autóalkatrész-importra is pótvámokat vet ki. Ez már komoly kockázatoto jelentene világgazdaság növekedési kilátásaira nézve, ennek hatása ugyanis a globális beszállító hálózat olyan nagy gazdaságait érintené a legközvetlenebb módon, mint Németország, Japán és Dél-Korea.

A Moody's szerint egy ilyen amerikai intézkedés kisebb mértékben ugyan, de szintén hatással lenne Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára.

Egy másik nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport, a Bank of America-Merrill Lynch londoni kutatási részlege a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok autóiparára gyakorolt potenciális hatást vizsgáló legutóbbi tanulmánya arra jutott, hogy a térségen belül Csehországban és Magyarországon a legnagyobb az autóexport GDP-arányos súlya: 12, illetve 18 százalék. Azt azért hangsúlyozták, hogy a keleti EU-gazdaságok teljes kivitelének 75-80 százaléka az Európai Unió piacaira irányul, és csak 2-3 százalék megy az Egyesült Államokba, a térség teljes autóexportjából pedig alig 0,5-1 százalékot vesz fel az amerikai piac.

Magyarország, amelyet a Moody's "Baa3" befektetési ajánlású államadós-osztályzattal tart nyilván, a stabil kilátású szuverén adósok között szerepel a cég listáján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?