Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Katasztrófavédelem: Nem a lakossággal vitetik majd el a szemetet

Image from iOS (2)
2018.11.06. 10:29 Módosítva: 2018-11-06 10:40:33

Érdekes közleményt adott ki az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága kedden délelőtt. Ez elég rövid, úgyhogy az egészet közöljük:

A katasztrófavédelem október vége óta fennakadások nélkül irányítja és szervezi Pest és Nógrád megye 116 településén a hulladékszállítást, a tevékenység végzésére kötelezett cégek alkalmazottaival és eszközeivel. Minden olyan híresztelés, amely szerint sor kerülhet a lakosság bevonására, csak pánikkeltésre alkalmas álhír.

Mindez nagy valószínűséggel arra a hétfőn megjelent sajtóhírre reagál, hogy elvileg megvan a lehetőség arra, hogy a szükségellátás keretében a polgári védelmi szolgálat, vagyis a lakosság kötelezhető arra, hogy vigye el a szemetet. Minderről a Napi.hu írt, hozzátéve, hogy ez csak egy lehetőség, és nagyon messze vagyunk attól, hogy erre a szemétszállításnál szükség legyen.

A portál emlékeztet arra, hogy azokon a Nógrád és Pest megyei településeken, amelyek érintettek voltak a szemétkáoszban, még mindig a Zöld Híd viszi el a szemetet. Bár a cég engedélyét már visszavonta az állami kukaholding, az NHKV, a katasztrófavédelem szükségellátás keretében kötelezte a céget, hogy szállítsa el a kommunális hulladékot, amire az OKF biztosítja a forrásokat (a Zöld Híd korábban azért nem vitte el a szemetet, mert ehhez az NHKV-től kapná a pénzt, amit a cég vezetői szerint nem kapott meg.)

A cikk leírja, hogy a szükségellátás keretében a Zöld Híd még akár egy hónapig is végezheti ezt a feladatot, viszont ha nem tudná vagy nem tenné, akkor elvileg a lakosságot is mozgósítani lehetne, ahogy mondjuk árvizek esetén homokzsákok pakolására. Ezt maximum 15 napig tehetnék meg a hatóságok, miután kiképzik az embereket, a szolgálatért pedig fizetni is kellene. 

Viszont, ahogy a katasztrófavédelem most mindenkit megnyugtat, nem kell majd senkinek kukásautót vezetnie, legalábbis kötelezni erre a kukásokon kívül senkit nem fog a hatóság. 

Borítókép: Huszti István / Index.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?